Compensatie transitievergoeding bij langdurig arbeidsongeschikte werknemer

Al sinds de invoering van de WWZ bestond er discussie over het feit dat ook langdurig zieke werknemers bij een einde van het dienstverband aanspraak kunnen maken op de uitkering van een transitievergoeding. Dat voelt voor veel werkgevers onrechtvaardig. Na minimaal twee jaar de werknemer tijdens ziekte het loon te hebben doorbetaald alsmede een vaak (intensief) re-integratietraject, dient de werkgever op de koop toe de transitievergoeding te betalen. Dat leidde er in de praktijk toe dat dergelijke dienstverbanden veelal ‘slapend’ worden gehouden.

Datum:  17 juli 2018

Leestijd:  +/- 2 minuten

Vorige week heeft de Eerste Kamer een belangrijke wet aangenomen. Al sinds de invoering van de WWZ bestond er discussie over het feit dat ook langdurig zieke werknemers bij een einde van het dienstverband aanspraak kunnen maken op de uitkering van een transitievergoeding. Dat voelt voor veel werkgevers onrechtvaardig. Na minimaal twee jaar de werknemer tijdens ziekte het loon te hebben doorbetaald alsmede een vaak (intensief) re-integratietraject, dient de werkgever op de koop toe de transitievergoeding te betalen. Dat leidde er in de praktijk toe dat dergelijke dienstverbanden veelal ‘slapend’ worden gehouden. Geen wenselijke situatie natuurlijk: niet voor de werknemer en niet voor de werkgever.

Regeling Compensatie Transitievergoeding

Ook de wetgever heeft zich dit aangetrokken, wat geresulteerd heeft in de Regeling Compensatie Transitievergoeding. Op basis van deze regeling kunnen werkgevers bij een einde van het dienstverband wegens langdurige arbeidsongeschiktheid om een compensatie bij het UWV  verzoeken. Deze compensatie is gelijk aan de wettelijke transitievergoeding. De arbeidsovereenkomst dient verder door middel van een vaststellingsovereenkomst, opzegging of ontbinding zijn geëindigd. Ook als een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd eindigt, vanwege de ziekte van de werknemer niet wordt voortgezet en de werkgever de transitievergoeding aan de werknemer is verschuldigd, kan een verzoek bij het UWV gedaan worden.

De aanvraag

De aanvraag zal waarschijnlijk elektronisch worden ingediend, waarbij de werkgever diverse gegevens moet aanleveren, zoals de arbeidsovereenkomst, loonstroken en een kopie van de vaststellingsovereenkomst, toestemming van het UWV tot opzegging van de arbeidsovereenkomst of ontbindingsbeschikking van de kantonrechter.

Wanneer

De regeling treedt per 1 april 2020 in werking en geldt met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015. Houdt dus goed bij aan welke werknemers u in voornoemde situaties een vergoeding heeft betaald. Dan kunt u in april 2020 voor deze werknemers een verzoek tot compensatie doen!


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.