Over de juridische wereld van de evenementenvergunning: ‘Snel en adequaat handelen is essentieel’

Het aantal evenementen dat georganiseerd wordt heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Maar aan het verkrijgen van een evenementenvergunning zitten vaak veel haken en ogen. Dat zorgt voor mooie uitdagingen voor de sectie Overheid en Ruimtelijke Ontwikkeling van Poelmann van den Broek. Onze advocaten staan organisatoren van kleine tot hele grote evenementen, zoals Lowlands, met raad en daad bij.

Door de groei van de welvaart en de toename van vrije tijd neemt de belangstelling voor events toe. Hierdoor schieten de evenementen als paddenstoelen uit de grond. Met als gevolg dat al die evenementen zich steeds opnieuw moeten uitvinden om zich te blijven onderscheiden van de rest.

Als voorbeeld noemt advocaat David Nas het idee van een pre- & afterparty van Lowlands. De vergunning van dit festival is niet alleen op basis van Algemene Plaatselijke Verordening (APV), maar de organisatie van Lowlands is tevens in het bezit van een milieuvergunning. “Hierin staat onder andere dat het evenement alleen op vrijdag, zaterdag en zondag mag plaatsvinden. Onze taak is te onderzoeken wat er mogelijk is en door middel van goede argumentatie de gemeente te overtuigen van de voordelen van een pre- & afterparty. Een belangrijk argument is veiligheid: kies je voor 50.000 man die in één keer komen en gaan of heb je ze liever verspreid over verschillende tijdstippen? Wij gaan niet alleen met de gemeente rond de tafel, maar bijvoorbeeld ook met omwonenden. Duidelijk uitleggen waarom je voor iets kiest, haalt vaak al een deel van de bezwaren weg.”

Overlast en veiligheid

Zo zijn overlast voor omwonenden en veiligheid terugkerende issues bij het verlenen van vergunningen. Denk aan de toenemende events die in de binnenstad worden georganiseerd om de detailhandel een boost te geven. Advocaat Robin Evens: “Hierdoor wordt de stad aantrekkelijker gemaakt voor bezoekers, maar daarentegen vinden bewoners dat de leefbaarheid steeds meer in het gedrang komt. We zien dat dit soort zaken toenemen.” David vult aan: “Bovendien speelt veiligheid een steeds belangrijkere rol. Zo hebben bijvoorbeeld ongevallen in Volendam en Haaksbergen invloed op de voorschriften omtrent vergunningen.”

Financiële belangen

Bij het organiseren van een klein straatfeest heb je geen vergunning nodig. Anders wordt het wanneer je een straat wilt afzetten of de grens van 50 bezoekers overschrijdt. Maar of het nu gaat om een klein of groot evenement: zorg dat de vergunningen op tijd worden geregeld! David: “Bij het organiseren van middelgrote en grote evenementen staan er vaak grote financiële belangen op het spel. Zeker wanneer er een weigering dreigt, heb je een advocaat nodig die snel kan schakelen en verstand van zaken heeft. Naast dat ons kantoor beschikt over meerdere advocaten en juristen die hierin ruime ervaring hebben, kunnen wij bijvoorbeeld ook organiseren dat zo’n zaak binnen korte tijd voor de rechter komt.”

Snel en adequaat handelen

Bij sommige zaken mag er immers geen tijd worden verspild. Zo viel het Solar festival in Roermond dit jaar bijna in het water, doordat omwonenden enkele weken vóór het festival bezwaar hadden aangetekend tegen de evenementenvergunning. De buurtbewoners waren naar de rechter gestapt voor een zogenoemde voorlopige voorziening. Met zo’n voorziening worden de gevolgen van de overheidsbeslissing opgeschort. Uiteindelijk kon het festival toch doorgaan. “Was het festival afgelast, dan was dat de doodsteek voor het bedrijf geweest. Snel en adequaat handelen is bij dit soort zaken dus essentieel”, aldus Robin.

Problemen voorkomen

David: “Wij begeleiden organisatoren bij het optimaal aanvragen van vergunningen en het eventueel ageren bij weigering van of beperkingen in de vergunning. Maar het adviseren op 'de achtergrond' komt ook veel voor. Wij zijn er immers niet alleen om problemen op te lossen, maar vooral ook om te voorkomen.”

Ook gepubliceerd in In Orde, oktober 2015
David Nas.

partner: Omgeving en overheid, Onderwijs

01 oktober 2015 Kennis s

Stuur David een reactie