In gesprek met een beweger; onze collega Jarno Smit

In de rubriek 'In gesprek met een beweger' stelt Privacyweb enkele vragen aan professionals die een carrièrestap hebben gemaakt op het gebied van privacy. Waarom is tot deze stap besloten, waar komt de interesse voor privacywetgeving vandaan en wat is voor de professional de grootste ergernis inzake het privacyrecht? Deze keer vertelt onze collega, advocaat Jarno Smit, over zijn nieuwe functie bij Poelmann van den Broek.

Waarom hebt u voor deze functie gekozen?

Ik had het bij mijn vorige werkgever goed naar mijn zin, maar voelde de behoefte om mij verder te specialiseren en mij nog meer op ondernemers te richten. Bij toeval kwam ik met Poelmann van den Broek advocaten in gesprek over een openstaande vacature. Deze vacature zag op de functie van advocaat voor de servicegebieden Contracteren, Intellectuele eigendom & ICT en Privacy. Het betrof precies die gebieden waarvan ik bij mijn vorige werkgever had gemerkt dat daar mijn passie lag. Bovendien had ik positieve verhalen gehoord over de sfeer en professionaliteit van Poelmann van den Broek advocaten. Het sprak mij ook erg aan dat de 30 advocaten van Poelmann van den Broek samenwerken in secties en brancheteams en elkaar daardoor ondersteunen, aanvullen en scherp houden. Het voelde dan ook of de vacature mij op het lijf was geschreven en ik heb niet lang hoeven na te denken over de vraag of ik zou solliciteren.

Waar komt uw interesse voor privacyrecht vandaan?

Privacyrecht heeft altijd mijn interesse gehad. De invoering van de AVG heeft deze interesse alleen maar versterkt. Wat mij vooral aanspreekt aan de AVG is dat er nog veel onduidelijk is, omdat over veel onderwerpen nog geen jurisprudentie bestaat en ook de toezichthouders zich over veel aspecten nog niet hebben uitgelaten. Als advocaat geeft mij dit de mogelijkheid om mijn cliënten heldere, creatieve oplossingen aan te reiken en hen mijn meerwaarde als advocaat te tonen.

Wat is voor u de grootste uitdaging in uw nieuwe functie?

Ervoor zorgen dat ik mijn cliënten iedere dag weer van het beste juridische advies en de beste juridische bijstand voorzie, waarbij ik met mijn cliënten meedenk in oplossingen en dus niet alleen problemen signaleer. Het beste advies is in mijn optiek een concreet advies, aangezien cliënten er niets aan hebben wanneer ik hen voorzie van ellenlange juridische uiteenzettingen, zonder dat zij daarmee uit de voeten kunnen.

Wat is uw grootste ergernis inzake het privacyrecht?

Die heeft betrekking op het belang van privacyrechten en dan vooral de opmerking dat als je niets te verbergen hebt, privacyrechten niet van belang zijn. Ik ben het daar volstrekt mee oneens. Anderzijds meen ik ook dat privacybescherming niet moet doorslaan. Ondernemers moeten de mogelijkheid hebben om te ondernemen en daarbij wordt nou eenmaal gebruik gemaakt van persoonsgegevens. Ook na de invoering van de AVG is er echter nog steeds meer mogelijk dan men soms denkt.

Wat is uw persoonlijke motto?

Denk in oplossingen, in plaats van in problemen.

Ook gepubliceerd in Privacyweb
Jarno Smit.

Advocaat: Ondernemen, ICT, intellectuele eigendom en privacy

15 mei 2019 Kennis

Stuur Jarno een reactie


  • U kunt erop vertrouwen dat wij uw persoonlijke gegevens verwerken volgens onze privacy policy.