Juridisch advies werkt ook preventief

Veilig en vitaal werken, dat is niet alleen een thema voor de werkgever. Ook medewerkers moeten zich bewust zijn van hun rol. Hoe bereikt u dat? Nicole Broos, manager P&O bij Desch Plantpak vertelt hoe Poelmann van den Broek met een praktische workshop de ogen opende van hun medewerkers.

Desch-medewerkers zijn echte makers: potten, containers, trays, alles voor de professionele tuinbouw. De productie gaat dag en nacht door. En ja… die ploegendiensten, die zijn best zwaar en kunnen ervoor zorgen dat medewerkers zich minder fit voelen.

Gezond werken in ploegendienst

Nicole Broos: “Duurzame inzetbaarheid en veilig werken staat bij ons hoog op de agenda. Daarom inventariseren we regelmatig op welke onderdelen we acties moeten ondernemen. Naast voorlichting over gezond werken in ploegendiensten, stond het voorkomen van incidenten op ons actielijstje. En daarvoor hebben we Nieske Nijkamp van Poelmann van den Broek ingeschakeld. Zij is namelijk al meer dan tien jaar onze vaste partner voor juridisch advies.”

Concrete voorbeelden

Het voordeel van nauwe samenwerking met Poelmann van den Broek is dat juridisch advies ook preventief wordt ingezet. Met andere woorden liever voorkómen in plaats van vóórkomen. Nicole Broos: “We willen onze medewerkers bewust maken van het belang van veilig werken en aansturen op gedragsverandering. Dat bereik je het beste door concrete voorbeelden te gebruiken en daar dan de theorie bij te pakken. Doordat Nieske ons goed kent, heeft ze voorbeelden kunnen gebruiken in de workshop die goed aansluiten bij de beleving van de medewerkers.”

Zo efficiënt mogelijk werken

“We vonden het belangrijk om de workshop 'Gezond en veilig werken' positief in te steken en vooral te benadrukken wat al goed gaat en wat nog beter kan. Want we beseffen dat de meeste bedrijfsongevallen ontstaan uit de intentie om zo efficiënt mogelijk te werken. Als je al 20 jaar dezelfde machine bedient, dan weet je wanneer hij de volgende slag maakt. Dus waarom zou je hem eerst stopzetten als er een potje scheef zit…? Risico’s op ongevallen worden vaak onderschat.”

De impact op collega’s

“Nieske benoemde de goede bedoelingen van de medewerkers, dat ze snel een probleem willen oplossen zonder de veiligheidsvoorschriften in acht te nemen. In de open en veilige sfeer die zo ontstond, werden de gevolgen besproken. Niet alleen de risico’s voor de medewerkers zelf, maar ook de impact die een incident heeft op collega’s. Dat maakte het makkelijk om afspraken te maken over hoe het nóg beter kan. We merkten dat we met de combinatie van praktijkvoorbeelden en informatie over de juridische gevolgen de juiste snaar raakten. Nu vinden medewerkers het heel logisch om incidenten zoveel mogelijk te voorkomen en vindt er veel meer overleg plaats tussen de vestigingen over veilig gereedschap en procedures dan voorheen. Wat ook enorm heeft geholpen is het feit dat Nieske en haar collega Antoinette Niebeek de workshop afsloten met een leuke quiz en een prijs. Dat maakte de deelnemers bloedfanatiek.”

Vast gespreksonderwerp

De workshop heeft een praktisch vervolg gekregen. Ook de bijna-incidenten worden nu gemeld. Het voorkomen van incidenten is bij Desch nu een vast gespreksonderwerp geworden op de agenda bij alle overleggen en commissies. Missie geslaagd.

SF nominatie

Leuk detail is dat Desch als eerste profitbedrijf werd genomineerd voor de ESF award. Nicole Broos: “We hadden subsidie aangevraagd en het Europees Sociaal Fonds nomineerde ons, omdat we de ontwikkeling en gezondheid van onze medewerkers op een onderscheidende manier bevorderen. Dat leverde ons een heleboel positieve media-aandacht op en - belangrijker - werkte intern als een katalysator.”

Nieske Nijkamp.

Partner: Arbeid

08 april 2019 Touché

Stuur Nieske een reactie

  • Bescherming persoonsgegevens:
    U kunt erop vertrouwen dat wij uw persoonlijke gegevens verwerken volgens onze privacy policy.