Nieuws

Koudebruggen? Noreen Sturris (her)kent ze dankzij diploma elementaire bouwkunde

  193x      2 min      9 August 2023

In de dynamische wereld van de bouwsector is er altijd ruimte voor specialisatie en groei. Zo heeft Noreen Sturris, advocaat bouwrecht, recentelijk haar basisdiploma Elementaire Bouwkunde-A behaald met een 8 als eindcijfer! Deze prestatie markeert niet alleen een professionele mijlpaal, maar ook een erkenning van het belang van praktijkervaring en inzicht in de bouwprocessen.

Waarom deze specialisatieopleiding?

Bouwen is een complexe aangelegenheid. “Ik kom in mijn dagelijkse praktijk veel in aanraking met bouwers, aannemers, projectontwikkelaars etc. Als er bijvoorbeeld een geschil is tussen een opdrachtgever en haar aannemer over een (vermeend) gebrek in een gevel, vind ik het belangrijk dat ik in de basis begrijp wat er niet goed zou zijn. Daarvoor moet je vertrouwd zijn met de basisbeginselen van de bouwtechniek, zoals de totstandkoming van een bouwwerk en het kunnen lezen en begrijpen van een bouwtekening. Met een basisbegrip van bouwkunde begrijp en spreek ik de taal van onze klanten beter, kan ik een brug slaan tussen de techniek en de juridica en kan ik hen dus beter adviseren.”, aldus Noreen.

Koudebruggen

Een voorbeeld van een mogelijk technisch verwarrende term in de bouw is een “koudebrug”. “Inmiddels weet ik dat een koudebrug niet letterlijk een koude brug is, maar een zwakke plek in de isolatie waar de kou van buiten naar de binnenzijde van de constructie geleid wordt. Het gevolg is veelal condensatie van waterdamp aan de binnenzijde van de constructie. Vergelijk het met een bierflesje dat uit de koelkast wordt gehaald en naar een warme(re) kamer wordt gebracht. Het gevolg? Het glas van het flesje beslaat aan de buitenkant. Een koudebrug zorgt voor warmteverlies, maar kan ook leiden tot een door condensatie steeds vochtig blijvende plek met mogelijk schimmel en andere aantastingen van constructieve delen als gevolg.”

Diverse achtergronden

Tijdens de vier maanden durende opleiding viel Noreen op dat zij veelal omringd was door mede-cursisten die werkzaam zijn binnen alle functies in een bouwbedrijf. “Een mix van zij-instromers die de overstap hebben gemaakt naar de bouw (bijv. als werkvoorbereider) of de financiële medewerkers die zorgdragen voor de facturering van (grote) bouwprojecten, dit zorgde voor een divers en levendig klaslokaal. Juist omdat iedereen vanuit een andere achtergrond de opleiding volgt en de kennis voor andere doeleinden toepast.”

Ieder zijn rol

Het leerproces omvatte ook een diepgaand begrip van de rol van de verschillende spelers in het bouwproces. Noreen: “Het gaat niet alleen om het lezen en begrijpen van bouwtekeningen, maar ook om het begrijpen van de context waarin deze tekeningen tot leven komen. Dit begrip is van cruciaal belang om effectief te kunnen samenwerken en te kunnen adviseren bij problemen in de complexe wereld van bouwprojecten.”

Taal van de klant

Met het diploma Elementaire Bouwkunde op zak kan Noreen deze kennis direct gebruiken in de praktijk. “Het vermogen om ook vanuit kennis en begrip van de techniek de taal van klanten te spreken, net als juristen die complexe juridische termen omzetten in begrijpelijke taal, is heel waardevol bij het adviseren en sparren met onze cliënten in de bouwsector..”

Wilt u de gebreken van een gebouw tegen het licht houden met Noreen Sturris? Neem contact op via n.sturris@pvdb.nl of 024-3811484.


Lees ook


Stuur Noreen uw reactie of vraag:


  • Uw reactie wordt niet online geplaatst. U kunt erop vertrouwen dat wij uw persoonlijke gegevens verwerken volgens onze privacy policy.

Als professional blijft u met onze nieuwsbrief altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.