Laat de Warenwet uw evenement niet bederven

Op veel evenementen, zoals de steeds populairder wordende foodtrucksfestivals worden levensmiddelen bereid en verkocht, waardoor ook daar rekening moet worden gehouden met voedselveiligheid. Hygiëneregels zijn niet alleen van belang voor de kok, maar ook voor de organisatoren van evenementen

Datum:  21 november 2016

Leestijd:  +/- 2 minuten

Op veel evenementen, zoals de steeds populairder wordende foodtrucksfestivals worden levensmiddelen bereid en verkocht, waardoor ook daar rekening moet worden gehouden met voedselveiligheid. Hygiëneregels zijn niet alleen van belang voor de kok, maar ook voor de organisatoren van evenementen.

Ook evenementen kunnen te maken krijgen met dergelijke overtredingen. In de toenemende concurrentiestrijd tussen evenementen wordt er namelijk steeds meer ingezet op een hoogwaardig en divers aanbod van eten. Een festival waar bezoekers alleen een vette hap kunnen scoren, is niet meer van deze tijd. Bovendien kennen we met de komst van foodtrucksfestivals een nieuw type evenementen waarbij een divers en hoogwaardig aanbod van eten en dranken zelfs de publiekstrekker is.

Deze ontwikkelingen zijn voor de organisatoren niet zonder risico’s. Ook deze mobiele of tijdelijke bedrijfsruimten moeten namelijk voldoen aan (strenge) regels voor voedselveiligheid. Daarbij is het voor de organisatie niet alleen van belang te zorgen voor de benodigde voorzieningen, maar ook minstens zo belangrijk om toezicht te houden op de naleving van hygiënevoorschriften door de aanbieders.

De hygiënevoorschriften op basis van de Warenwet gelden dus ook voor dergelijke activiteiten, ook als er niet per se sprake is van een winstoogmerk. De hygiënevoorschriften zijn gericht tot de bereider van de levensmiddelen, maar daar komt bij dat ook de organisator verplicht is te zorgen voor een goede voedselveiligheid. In de meeste APV’s, op basis waarvan evenementenvergunningen worden verleend, is namelijk opgenomen dat de volksgezondheid niet in het geding mag komen. Veel gemeenten besteden bij het toetsingskader voor aangevraagde evenementenvergunningen specifiek aandacht aan de voedselveiligheid.

Mocht tijdens een evenement een controle plaatsvinden en daarbij worden geconstateerd dat één van de aanbieders de regels voor voedselveiligheid overtreedt, dan bestaat de kans dat direct handhavend wordt opgetreden, hetgeen ook de voortzetting van het evenement in gevaar kan brengen.

Zorg er als organisator dus voor dat u goed inzicht heeft in de naleving van de regels voor voedselveiligheid door op het terrein aanwezige aanbieders. Schrijf bijvoorbeeld het toepassen van een specifieke hygiënecode toe en controleer zelf op de naleving ervan. Op die manier voorkomt u dat één kok het feest bederft.


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.