Uit de praktijk

Onder druk wordt alles vloeibaar. Ook wanneer je door een geschil al twee jaar op de levering van een nieuwe camper wacht.

  281x      2 min      2 november 2020

Een goed uitgekiende strategie en een perfecte timing kunnen verschil maken tussen winnen of verliezen. Joost van Dongen wist in zeer korte tijd een slepende kwestie te beëindigen. Hieronder lees je hoe dat in zijn werk ging.

Een gepensioneerd aannemer uit Wamel had eind 2018 een gloednieuwe camper gekocht om samen met zijn vrouw door Europa te reizen. Onderdeel van de koopovereenkomst was de inruil van een boot. In het najaar, daags na het tekenen van de koopovereenkomst, heeft de aannemer zijn boot ingeleverd. De camperhandelaar was dolenthousiast. Omdat de camper nog niet in voorraad was, zou die echter pas in de loop van 2019 worden geleverd.

Ruim zes maanden later ontving de aannemer bericht van de camperhandelaar. De boot was volgens hem niets waard, vanwege een defect aan de motoren. De aannemer mocht de camper best nog afnemen, maar alleen als hij dan ook de inruilwaarde van de boot (ad EUR 20.000,00,-) zou bijbetalen. Ook mocht hij van de koop afzien. De boot, met de inmiddels defecte motoren, kon hij in dat geval ophalen bij de camperhandelaar.

De aannemer was ontsteld. Bij levering was de boot nog prima in orde. De camperhandelaar had hem nota bene zelf geïnspecteerd. Het was gissen hoe de motoren in de daaropvolgende zes maanden defect waren geraakt, maar dat leek in ieder geval niet zijn schuld.

Kort geding procedure mislukt

Na een aantal mislukte bemiddelingspogingen, wendde hij zich tot een advocaat. Die startte voor hem een procedure. Tijdens de zitting verklaarde de camperhandelaar plots dat hij de bewuste camper al aan een ander verkocht heeft. De camper is dus niet meer beschikbaar en de rechter kan de vordering niet toewijzen. Teleurgesteld en zonder camper keert de aannemer huiswaarts.

Nieuwe strategie met snel resultaat

In 2020 wacht hij al ruim een jaar tevergeefs op zijn nieuwe camper. Intussen heeft hij ernstige gezondheidsklachten ontwikkeld, zodat de tijd begint te dringen. In een laatste poging om alsnog zijn recht te halen, wendt hij zich tot Poelmann van den Broek advocaten. Joost van Dongen bespreekt met hem de opties en de eventuele risico’s. Van belang is dat een oplossing snel wordt bereikt. Na overleg wordt het initiatief genomen om verschillende conservatoire beslagen te leggen. Joost wacht af tot het juiste moment. Door een perfecte timing treffen de beslagen volledig doel. Plotseling heeft ook de camperhandelaar baat bij een snelle oplossing.

Nu komt de camperhandelaar wél in beweging. Hij accepteert alsnog de ingeruilde boot en levert een camper. Het wordt het nieuwste model uit 2020. Als pleister op de wonde betaalt hij ook nog een vergoeding voor advocaatkosten.

Zo is de kwestie in minder dan drie maanden volledig ten goede gekeerd. De aannemer en zijn vrouw zijn blij met hun nieuwe camper. De snelle overwinning werd gevierd met een lunch in Nijmegen. De camper kon uiteraard niet ontbreken.

Nico en Annie, we wensen jullie een fantastische reis!


Lees ook


Stuur Joost uw reactie of vraag:


  • Uw reactie wordt niet online geplaatst. U kunt erop vertrouwen dat wij uw persoonlijke gegevens verwerken volgens onze privacy policy.

Als professional blijft u met onze nieuwsbrief altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.