Vaststellen ‘opp’ terwijl ouders niet instemmen kan, maar…

Een school kan een ontwikkelingsplan voor een leerling vaststellen zonder instemming van de ouders, maar let op! Als een ouder het niet eens is met de inhoud van het plan, blijf dan wel hierover in gesprek. En de school moet de ouder informeren over de status van het plan. De Geschillencommissie Passend Onderwijs behandelde een klacht en adviseerde het volgende.

Datum:  23 februari 2017

Leestijd:  +/- 2 minuten

Voordat een ontwikkelingsperspectief (opp) wordt vastgesteld moet de school daarover met de ouders op overeenstemming gericht overleg (oogo) voeren. De school kan niet volstaan met het in een bijlage opnemen van de reactie van ouders op het opp en het vervolgens eenzijdig vaststellen van dit plan. Op zijn minst moet naar aanleiding van de reactie van ouders nog een gesprek gevoerd worden. Daarin kan de school ouders mededelen wat met hun reactie wordt gedaan en wat de status van het opp is. De vaststelling van het opp moet duidelijk worden gemarkeerd en gecommuniceerd met ouders.

Geschillencommissie Passend Onderwijs

Het voorgaande blijkt uit een recente uitspraak van de Geschillencommissie Passend Onderwijs van 13 december 2016 (nummer 107447). In deze zaak speelde het volgende. De moeder van leerling F. kon zich niet vinden in het door de school opgestelde concept opp. Het opp was wel met moeder besproken, maar moeder was het niet eens met de inhoud van het plan. School heeft haar opmerkingen voor kennisgeving aangenomen en gedeeltelijk verwerkt in een bijlage bij het opp. Het opp met bijlage is vervolgens ter ondertekening gemaild aan de moeder. Die weigerde te ondertekenen omdat zij zich niet kon vinden in de inhoud van het opp. Daarnaast was moeder van mening dat onvoldoende oogo had plaatsgevonden. De Geschillencommissie verklaart het verzoek van de moeder gegrond.

Overleg over ontwikkelingsperspectief

Van een school wordt verwacht dat over het opp een oogo gevoerd wordt. Daarmee wordt bedoeld een serieus open en reëel overleg. Hoewel in dit geval tijdens een gesprek met moeder wel aan de orde was gekomen dat moeder het niet eens was met het opp, heeft de school niet helder teruggekoppeld wat met haar bezwaren werd gedaan. De oplossing om de bijlage deel te laten uitmaken van het opp werd niet gedeeld. Ook heeft moeder niet de gelegenheid gehad nogmaals in gesprek te gaan over de bijlage en het in die zin aangepaste opp. De school had moeder verder onvoldoende geïnformeerd over de status van het opp en de vaststelling daarvan. De Commissie is van oordeel dat de school nogmaals met de moeder in gesprek had moeten gaan om de bijlage te bespreken, duidelijk te maken hoe de school met die bijlage zou omgaan en te laten weten wanneer het opp precies werd vastgesteld. Ook als ouders zich blijven verzetten tegen de inhoud van het opp, kan vaststelling daarvan plaatsvinden. De school moet dan wel kunnen laten zien dat serieus oogo heeft plaatsgehad. In dit geval kreeg de school het advies van de Commissie om de moeder nogmaals uit te nodigen voor een gesprek over het opp en de bijlage en vervolgens duidelijk te laten weten hoe en wanneer het opp zou worden vastgesteld.


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.