Kennis

Wat is de rol van het predicaat Excellente School?

  553x      2 min      29 March 2017

Tijdens de recente verkiezingen was het onderwijs speerpunt van verschillende politieke partijen. Goed onderwijs is belangrijk, vinden ook wij bij Poelmann van den Broek. We zijn er nauw bij betrokken en we kennen de praktijk omdat we diverse scholen met raad en daad bijstaan. Vanuit die invalshoek praat ik u graag bij over het predicaat Excellente School.

Sinds 2012 kunnen scholen dit predicaat krijgen. Doel is het meer erkennen en waarderen van scholen die zich ten opzichte van andere goede scholen onderscheiden op een specifiek gebied. Scholen kunnen zichzelf aanmelden om in aanmerking te komen voor het predicaat. En dat gebeurt steeds vaker: in 2015 en 2016 al meer dan 280 scholen.

Meerwaarde voor scholen

Dat steeds meer scholen deelnemen aan het traject Excellente Scholen is niet verwonderlijk. Scholen die het predicaat voor drie jaar hebben gekregen, merken dat dit leerlingen aantrekt. Tegelijk is het predicaat een erkenning en waardering voor hun prestaties. Maar veel belangrijker nog, het predicaat heeft een positief effect op de school en het team. Het daagt ze uit om het onderwijs en hun methodes voortdurend tegen het licht te houden en verder te ontwikkelen. Daar profiteren de leerlingen van.

De beste school voor elk type kind?

Aan de andere kant kun je je afvragen: is het terecht dat leerlingen zich eerder aanmelden bij een school dankzij dit predicaat? Ondanks het feit dat het oordeel Excellente School wordt gegeven door een onafhankelijke jury, wil dat nog niet zeggen dat het de beste school voor elk type kind. Het predicaat zegt namelijk alleen iets over het specifieke gebied waarin een school excelleert. Het blijft belangrijk om ook te kijken naar de andere voorzieningen die een school te bieden heeft. Past het onderwijs bij de interesses van het kind? Is het mogelijk praktijkvakken te kiezen? Hoe ver gaat de school in het leveren van maatwerk? Past een brede scholengemeenschap beter bij de leerling of juist een school die alleen VMBO, HAVO of VWO aanbiedt?

Blijf kritisch bij de schoolkeuze

Het is dus verstandig om kritisch te zijn bij de schoolkeuze. Laat het predicaat Excellente School niet op zichzelf leidend zijn. Scholen kunnen op veel verschillende manieren excellent zijn. Het voordeel van het predicaat is vooral dat u ziet waarin een school zich onderscheidt. Bijvoorbeeld een innovatief onderwijsaanbod op het gebied van techniek of creativiteit. Of een erkende aanpak bij leerlingen die extra begeleiding nodig hebben.

Naast bovengenoemde spelen er in het onderwijs heel veel verschillende vraagstukken die met uiteenlopende rechtsgebieden te maken hebben. Bijvoorbeeld toezicht, financieringskwesties, maar ook arbeidsrecht en aansprakelijkheid. Heeft u behoefte aan een sparringpartner die thuis is in deze complexe wereld? Laat het ons weten!


Lees ook


Stuur Pauline uw reactie of vraag:


  • Uw reactie wordt niet online geplaatst. U kunt erop vertrouwen dat wij uw persoonlijke gegevens verwerken volgens onze privacy policy.

Als professional blijft u met onze nieuwsbrief altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.