Bowlen op het bedrijventerrein

Bowlen blijft populair en in combinatie met ander vertier, zoals glowgolf, games, pooltafels en horeca, ontstaan leisureconcepten die vanwege hun omvang een plek zoeken op bedrijventerreinen. Daar zijn de vierkante meters beschikbaar en betaalbaar. Dit alles zeer tegen de zin van concullega's die in toenemende mate opkomen tegen omgevingsvergunningen voor dergelijke leisurecentra. Oneerlijke concurrentie is het volgens hen, omdat de concullega's op dure plekken in horecaconcentratiegebieden zitten.

Datum:  20 september 2017

Gewijzigd  14 november 2023

Geschreven door:  David Nas

Leestijd:  +/- 2 minuten

Pas op met beleid II

Bowlen blijft populair en in combinatie met ander vertier, zoals glowgolf, games, pooltafels en horeca, ontstaan leisureconcepten die vanwege hun omvang een plek zoeken op bedrijventerreinen. Daar zijn de vierkante meters beschikbaar en betaalbaar. Dit alles zeer tegen de zin van concullega's die in toenemende mate opkomen tegen omgevingsvergunningen voor dergelijke leisurecentra. Oneerlijke concurrentie is het volgens hen, omdat de concullega's op dure plekken in horecaconcentratiegebieden zitten.

Hoe lastig het is dergelijke ontwikkelingen tegen te houden blijkt weer uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 20 september 2017 (ECLI:NL:RvS:2017:2560).

Relativiteit en goede ruimtelijke ordening

De eerste vraag waarvoor de Afdeling zich gesteld ziet, is de vraag of de concullega wel een beroep deed op normen die strekten ter bescherming van diens belangen (de relativiteitseis). Is dat namelijk niet het geval, dan kunnen dergelijke beroepsgronden ook niet tot vernietiging van een vergunning leiden.

De ontwikkelaar van het stadiongebied in Zwolle en het daar gevestigde wokrestaurant verzetten zich tegen de komst van "Bowlen & Zo" boven de Sligro in Zwolle. Zij stelden dat ten onrechte een afwijking van het bestemmingsplan was verleend (artikel 2.12, eerste lid, aanhef en onder a, onder 2e Wabo in combinatie met artikel 4, aanhef en onder 9 Bijlage II Bor, ook wel bekend als de transformatiebepaling). De rechtbank oordeelde dat deze bepalingen helemaal niet strekken ter bescherming van de concurrentiebelangen van het wokrestaurant en de ontwikkelaar. En dus kon daarop geen beroep worden gedaan.

De Afdeling denkt daar anders over. Het wokrestaurant en de ontwikkelaar hadden niet alleen concurrentie-argumenten naar voren gebracht, maar ook de vrees geuit dat de komst van "Bowlen & Zo" tot leegstand in hun omgeving zou kunnen leiden en dus tot een slechter ondernemersklimaat. En dat is wel degelijk een belang dat met de transformatiebepaling wordt beschermd, omdat de transformatiebepaling draait om het beschermen van het belang van een goede ruimtelijke ordening. Het behouden en herstellen van een uit ruimtelijk oogpunt goed ondernemersklimaat vormt een onderdeel daarvan en betreft daarom een ruimtelijk belang. En omdat niet op voorhand kan worden uitgesloten dat het ondernemersklimaat voor het wokrestaurant en de ontwikkelaar verslechtert, moeten hun argumenten ook inhoudelijk worden beoordeeld.

Beleid

Bij die inhoudelijke beoordeling gaat het vervolgens alsnog mis voor het wokrestaurant en de ontwikkelaar. Het wokrestaurant en de ontwikkelaar voerden aan dat de komst van "Bowlen & Zo" op deze plek in strijd is met de gemeentelijke horecavisie en ook in strijd met het beleidskader Commerciële Vrijetijdsvoorzieningen. De strijdigheid met de horecavisie stond kennelijk niet ter discussie, maar wel de vraag of daaraan zou moeten worden getoetst. Na nauwkeurige analyse van de beide beleidsdocumenten stelt de Afdeling vast dat het beleidskader Commerciële Vrijetijdsvoorzieningen gaat over leisurevoorzieningen in ruime zin, ook in combinatie met horeca. En daarom is de horecavisie zelf niet van toepassing, maar geldt die alleen voor zelfstandige horeca. Opmerkelijk, want het is dus een tweede beleidsdocument dat het toepassingsbereik van het eerste beperkt.

Slotconclusie

Ook al bevat een beleidsdocument, zoals in dit geval de horecavisie, zelf geen concrete beperking van het toepassingsbereik (tot in dit geval zelfstandige horeca), dan kan zo'n beperking blijkens deze uitspraak ook nog volgen uit een ander – opvolgend – beleidsdocument. In dit geval het beleidskader Commerciële Vrijetijdsvoorzieningen, dat dan gaat over leisurevoorzieningen al dan niet met horeca, waardoor de horecavisie zelf alleen nog kan zien op zelfstandige horeca.

Het blijft dus oppassen met beleid.

Quickscan bestemmingsplan

Wilt u zelf duidelijkheid of uw bouwplan past binnen het bestemmingsplan? Voor een vaste prijs onderzoeken onze specialisten de mogelijkheden. Klik hier voor meer informatie over onze Quickscan bestemmingsplan.


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.