Maakt u wel eens gebruik van een uitzendkracht? En checkt u dan of het uitzendbureau waar u mee in zee gaat, alles netjes volgens de regels doet? In de meeste gevallen zult u zakendoen met een uitzendbureau dat eerlijk werkt. Maar in sommige gevallen is dat niet zo en dat kan grote financiële consequenties voor u hebben. U kunt namelijk aansprakelijk gesteld worden door uitzendkrachten als zij onderbetaald worden. Of u kunt een boete krijgen als blijkt dat de buitenlandse uitzendkracht die bij u of uw onderaannemer is tewerkgesteld geen werkvergunning heeft.
Verschuilen achter het argument dat u niet de formele werkgever van de uitzendkracht bent zit er niet bij. U bent er mede verantwoordelijk voor dat het uitzendbureau volgens de juiste wet- en regelgeving werkt. De laatste jaren is er, onder meer door inwerkingtreding van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS) in 2015, veel aandacht voor zogenoemde ‘malafide uitzendbureaus’. De Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de handhaving opgeschroefd. Onlangs nog heeft de Inspectie bij een controle van 500 uitzendbureaus maar liefst 131 boetes uitgedeeld aan uitzendbureaus en inleners, van in totaal €1,3 miljoen.
Het is dus van groot belang om te controleren of u met zuivere koffie te maken heeft. De top zes branches waar misstanden worden aangetroffen zijn land- en tuinbouw, metaal en industrie, horeca, detailhandel, bouw en schoonmaak. Waar moet u nu precies op letten bij het inschakelen van een uitzendbureau? En wat zijn uw eigen verantwoordelijkheden?
De Inspectie SZW heeft samen met de Belastingdienst en partijen uit de sector een handige checklist opgesteld voor bedrijven die werken met uitzendbureaus:
- Check het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Als inlener bent u hiertoe wettelijk verplicht. Uit de registratie moet blijken dat het uitzendbureau arbeidskrachten ter beschikking stelt. Maak een ‘print-screen’ van de pagina van de registratie en bewaar deze voor een mogelijke controle van de Inspectie SZW. Controleer daarnaast of het opgegeven KvK-nummer van het uitzendbureau klopt.
- Check of het uitzendbureau is aangesloten bij de ABU of NBBU. Dit zijn de brancheorganisaties van de uitzendsector. Zij stellen bepaalde kwaliteitseisen aan hun leden en lidmaatschap daarvan spreekt dus vóór het uitzendbureau.
- Check of het uitzendbureau de uitzendkrachten voldoende betaalt. Uitzendkrachten hebben in principe recht op dezelfde beloning als werknemers die bij u in dienst zijn. Bij onderbetaling kunnen de uitzendkrachten u rechtstreeks aanspreken. Informeer het uitzendbureau (schriftelijk) over het brutoloon, toeslagen voor onregelmatige uren en overwerk, loonsverhogingen, onkostenvergoedingen en andere periodieken. Vraag het uitzendbureau vervolgens om een schriftelijke garantie dat zij de inlenersbeloning betalen.
- Check of het uitzendbureau op de juiste wijze factureert. Onduidelijke en onjuiste facturen zijn indicatoren dat u te maken heeft met een onbetrouwbaar uitzendbureau. De factuur moet in ieder geval de juridische naam en adres van beide partijen, het btw-nummer, KvK-nummer, datum, volgnummer, geleverde dienst/product, bedrag exclusief btw, btw-tarief en het uiteindelijke btw-bedrag bevatten.
- Check of het uitzendbureau gecertificeerd is door de Stichting Normering Arbeid. Het SNA-keurmerk is het keurmerk voor alle uitzendondernemingen en (onder)aannemers en geeft aan dat zij aan een bepaalde norm voldoen. Als u zaken doet met een SNA-gecertificeerd uitzendbureau dan wordt u niet (of slechts beperkt) aansprakelijk gesteld als het uitzendbureau onvoldoende loonheffingen of btw betaalt.
- Check of het uitzendbureau een G-rekening heeft. Een G-rekening is een geblokkeerde bankrekening die uitsluitend kan worden gebruikt om betalingen te doen aan de Belastingdienst. Het doel van een G-rekening is om te voorkomen dat een uitzendbureau de afdracht van loonbelasting en premies sociale verzekeringen ontduikt. U kunt een G-rekening gemakkelijk herkennen; het rekeningnummer begint met 99. Op de G-rekening stort u 25% van het factuurbedrag (inclusief btw). Daarmee voorkomt u aansprakelijkheid voor achterstallige afdrachten door de uitzendbureau.
- Voor werknemers uit Nederland, de EER (excl. Kroatië) of Zwitserland geldt dat u in verband met privacy géén kopie mag maken van het ID-bewijs, maar wel de volgende gegevens mag overnemen: NAW-gegevens, geboortedatum, BSN, nationaliteit, soort ID-bewijs, het nummer en de geldigheid, eventuele A1-verklaring, verblijfsvergunning of tewerkstellingsvergunning, NAW-gegevens van het uitzendbureau en de specificatie van de gewerkte uren. Vraag de uitzendkracht om een handtekening te zetten en controleer deze.
- Voor werknemers van buiten de EER of Zwitserland, of werknemers uit Kroatië geldt dat u het uitzendbureau om een kopie paspoort of ID-kaart dient te vragen. Controleer deze en bewaar deze tot vijf jaar na het einde van het jaar waarin de uitzendkracht in dienst is om een boete te voorkomen. Als de kopie niet goed leesbaar is of de foto niet goed duidelijk, eis een betere kopie.
- Check of de uitzendkracht legaal in Nederland mag werken. Anders riskeert u een boete. De volgende uitzendkrachten mogen legaal in Nederland werken:
- Uitzendkracht uit een EER-land of Zwitserland.
- Uitzendkracht met Kroatische nationaliteit, mits met sticker in paspoort (‘Arbeid toegestaan’) of reeds 12 maanden onafgebroken (legaal) gewerkt in Nederland.
- Uitzendkracht met nationaliteit buiten de EER of Zwitserland, mits met sticker in paspoort (‘Arbeid toegestaan’).
- Uitzendkracht met verblijfsvergunning met aanvullend document (‘Arbeid toegestaan’), zogenoemde ‘gecombineerde vergunning verblijf en arbeid’.
In alle andere gevallen moet het uitzendbureau beschikken over een tewerkstellingsvergunning van het UWV. Vraag het uitzendbureau naar een kopie van de vergunning en bewaar deze in uw administratie, samen met het identiteitsbewijs van de uitzendkracht, tot vijf jaar na het einde van het jaar waarin de uitzendkracht in dienst is om een boete te voorkomen.
- Check of u de uitzendkracht een veilige en gezonde werkplek biedt. Als de uitzendkracht een ongeluk op de werkplek krijgt, bent u als inlener verantwoordelijk. Let er ook op dat u de Arbeidstijdenwet naleeft, door het bijhouden van een urenregistratie. Het uitzendbureau is daar niet verantwoordelijk voor.
Met behulp van de checklist komt u er gauw genoeg achter of u met een betrouwbaar uitzendbureau werkt of niet.
De advocaten van servicegebied Arbeid adviseren regelmatig over de inzet van (internationale) uitzendkrachten. Als u vragen heeft over dit onderwerp of over de checklist, dan denken we uiteraard graag met u mee.