Ongezond spaargedrag

Wij Nederlanders zijn spaarders. Punten bij het tankstation, voetbalplaatjes bij de supermarkt en stempeltjes bij de kledingzaak. Daar kunnen we niets aan doen, het zit in onze genen. Niks mis mee, maar het is niet altijd voor elke betrokkene gunstig. Een mooi voorbeeld zijn de vakantiedagen. Ook die worden vaak driftig gespaard. Altijd makkelijk voor later denken we. Zo ontstaan er bij werkgevers enorme tegoeden aan vakantie-uren, mooi verwoord in de term verlofstuwmeren

Datum:  21 november 2016

Gewijzigd  14 november 2023

Leestijd:  +/- 2 minuten

Wij Nederlanders zijn spaarders. Punten bij het tankstation, voetbalplaatjes bij de supermarkt en stempeltjes bij de kledingzaak. Daar kunnen we niets aan doen, het zit in onze genen. Niks mis mee, maar het is niet altijd voor elke betrokkene gunstig. Een mooi voorbeeld zijn de vakantiedagen. Ook die worden vaak driftig gespaard. Altijd makkelijk voor later denken we. Zo ontstaan er bij werkgevers enorme tegoeden aan vakantie-uren, mooi verwoord in de term verlofstuwmeren. Daar zijn werkgevers over het algemeen niet blij mee, want het kan een flinke financiële tegenslag zijn bij beëindiging van een dienstverband. In moeilijke tijden kan dat een behoorlijke invloed hebben op de gezondheid van uw bedrijf.

Nu het vanwege de recessie bij veel bedrijven rustig is, vragen werkgevers zich af hoe ze die verlofstuwmeren kunnen verminderen. Natuurlijk kun je in arbeidsovereenkomsten of in de cao afspraken maken over het maximaal aantal op te bouwen vakantiedagen. Verder mag je medewerkers niet zomaar verplichten om vakantiedagen op te nemen. Dat klopt, maar je kunt wel met hen overleggen. Leg uit wat de gevolgen zijn van een groot aantal vakantie-uren voor de financiële positie van het bedrijf. Werknemers zijn zich daar vaak helemaal niet van bewust.

Een goede uitleg brengt al veel begrip. Het is immers ook in het belang van de werknemer dat het bedrijf gezond blijft. Dat argument geldt zelfs voor langdurig zieken, die een flink aantal vakantie-uren opbouwen. Ziek is ziek, denkt u misschien. Ja, maar ook dan zijn er mogelijkheden. Een secretaresse met een gekneusde vinger kan best een weekje genieten op het strand van Curaçao. Overleg hierover met de bedrijfsarts. Kan deze persoon op vakantie? Zijn er geen risico’s aan verbonden? Bespreek het vervolgens met de werknemer. Maak duidelijk dat die zelfs tijdens de ziekte nog kan meewerken aan de continuïteit van het bedrijf. Door medewerkers aan te spreken op hun verantwoordelijkheid zorgt u ervoor dat de spaartegoeden afnemen.

Bovendien worden de vakantiedagen dan eindelijk gebruikt waar ze voor zijn bedoeld; voor ontspanning en om energie op te bouwen. En dat soort sparen is voor iedereen gezond.


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.