Datum: 14 maart 2017
Gewijzigd 14 november 2023
Leestijd: +/- 2 minuten
De Wet werk en zekerheid houdt de gemoederen bezig. Nu we een nieuw kabinet krijgen, is dit een mooie gelegenheid om eens te kijken naar de standpunten van de politieke partijen. Want dát er wat moet veranderen is duidelijk.
De Wet werk en zekerheid is ingevoerd in 2015 en inmiddels blijkt dat twee van de drie doelstellingen van de wet, namelijk minder flexcontracten en eenvoudiger ontslagrecht, niet zijn gehaald. De derde doelstelling, een kortere WW-uitkering is wel gerealiseerd. Onderzoek door de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN) onder advocaten, rechters en andere rechtsbeoefenaren bevestigt: de wet geeft veel ruimte voor discussie. Pogingen om de wet eenduidiger te maken blijken tot nu toe doekjes voor het bloeden.
Maar wat is nou de beste manier om deze wet te verbeteren? Dat is sterk afhankelijk van iemands politieke voorkeur. Zo zien we dat de VVD de algemeen bindend verklaarde cao's wil afschaffen. Dit geeft bedrijven veel meer vrijheid voor maatwerkcontracten. D'66 maakt zich sterk voor contracten voor onbepaalde tijd. Zij pleiten zelfs voor afschaffing van tijdelijke contracten. De PvdA ziet veel voordeel in een verplichte basisverzekering voor alle zzp'ers. U ziet, deze uiteenlopende standpunten geven stof genoeg voor een avondvullend debat.
Wát de uitslag van de verkiezing ook wordt en hóe de Wet werk en zekerheid ook wordt aangepast, wij zijn er om uw belangen te verdedigen. Bijvoorbeeld als u vragen heeft over het actuele ontslagrecht of de transitievergoeding. Of als u vragen heeft over tijdelijke contracten bij bedrijfsovername of reorganisaties. Heeft u behoefte aan meer inzicht in de verschillende standpunten van de politieke partijen? Laat het ons weten!
Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.