Private: Veranderingen op arbeidsrechtelijk gebied in 2017

In 2017 staan weer verschillende veranderingen gepland waar u als werkgever rekening mee moet houden. Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen?

Datum:  16 januari 2017

Gewijzigd  14 november 2023

Leestijd:  +/- 2 minuten

Het afgelopen jaar hebben wij u via nieuwsbrieven, het relatiemagazine van kantoor (In Orde) en via onze besloten LinkedIn groep (WWZ Loket) geïnformeerd over actuele ontwikkelingen op arbeidsrechtelijk gebied. Ook in 2017 staan weer verschillende veranderingen gepland waar u als werkgever rekening mee moet houden. Hieronder een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen:

Terugvorderingsmogelijkheid ontslagvergoeding na twee jaar ziekte

Minister Asscher heeft onlangs een wetsvoorstel aan de Tweede Kamer verzonden waarin onder andere terugkomt dat de werkgever uit het Algemeen Werkloosheidsfonds (AWF) zal worden gecompenseerd voor de vergoeding die hij heeft betaald bij het ontslag van een langdurig zieke werknemer. Als de regeling door de Eerste en Tweede Kamer wordt goedgekeurd, brengt dat met zich dat u in het vervolg om terugbetaling van de transitievergoeding kunt vragen na indiening van het re-integratiedossier van de zieke werknemer bij het UWV. Het is de bedoeling dat de regeling met terugwerkende kracht wordt ingevoerd.

Mocht u vanaf 1 juli 2015 afscheid hebben genomen van langdurig zieke werknemers of van plan zijn ontslag door te voeren de komende maanden, dan is het verstandig de nieuwe regels goed in de gaten te houden en het dossier te bewaren. Mogelijk kunt u de transitievergoeding later terugvorderen.

Lagere ontslagvergoeding bij reorganisatie

Minister Asscher heeft ook op een ander onderdeel een wetswijziging voorgesteld. Cao partijen krijgen meer ruimte om af te wijken van de transitievergoeding die verschuldigd is bij ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. De regeling die in een cao kan worden opgenomen, moet wel voorzien in een redelijke financiële vergoeding of in een voorziening die de kans op nieuw werk vergroot. Het is straks niet meer noodzakelijk om tenminste een voorziening toe te kennen die gelijkwaardig is aan de transitievergoeding als het wetsvoorstel wordt aangenomen.

Zzp’ers kan ik die nou wel of niet inzetten?

De wet DBA die ziet op de inzet van zzp’ers is nog volop onderwerp van overleg in Den Haag. Actieve handhaving van de wet is opgeschort tot in ieder geval 1 januari 2018. Hoe de begrippen gezag en vrije vervanging worden aangepast aan de moderne tijd is voorlopig nog niet duidelijk. De eerder door ons verstrekte adviezen om kritisch te kijken naar flexibele arbeidskrachten die worden ingezet in uw onderneming en de contracten die daarvoor worden gehanteerd, blijft nog altijd van kracht. Zelfs als geen handhaving van de wet plaatsvindt, is het toch verstandig om niet met schijnzelfstandigen een overeenkomst van opdracht aan te gaan. Van de verdere ontwikkelingen rondom de wet DBA en inzet van zzp’ers houden we u op de hoogte.

Ambtenaren worden werknemers

 De Eerste en Tweede Kamer hebben ingestemd met nieuwe regels die gaan over de rechtspositie van ambtenaren. Zij gaan onder het normale ontslagrecht vallen. Wanneer de nieuwe regels worden ingevoerd is nog niet duidelijk. Dat er op arbeidsrechtelijk gebied het nodige gaat veranderen voor deze grote groep arbeiders staat wel vast.

Aanpassing regels minimumloon

Op 1 januari 2017 is het verbod op inhouding op het minimum loon in werking getreden. Het inhoudingsverbod komt voort uit de Wet aanpak schijnconstructies (WAS) die al eerder was aangenomen. Het is op grond van de nieuwe regels bijvoorbeeld niet meer mogelijk om maaltijd vergoedingen in te houden als het loon dat aan de werknemer wordt betaald daardoor onder het minimumloon uitkomt.

Nog hogere AOW leeftijd

De AOW leeftijd gaat verder omhoog naar 67 jaar en 3 maanden in 2020. Eerder is de inzet van oudere werknemers flexibeler gemaakt door specifieke afspraken in de wet op te nemen die onder andere zien op: premiekorting, het verkorten van de loondoorbetalingsperiode bij ziekte, het verval van het opzegverbod, etcetera. De inzet van oudere werknemers is daardoor beter geregeld dan enkele jaren geleden. Mocht u meer over de mogelijkheden willen weten om oudere werknemers aan te nemen of te behouden, aarzel dan niet om contact op te nemen.

Payrollen en uitzenden

Op 4 november jl. oordeelde de Hoge Raad dat payrolling synoniem staat met uitzendwerk en het niet noodzakelijk is dat het payrollbedrijf een allocatieve functie vervult waarbij – kort gezegd – vraag en aanbod worden samengebracht. Deze uitspraak leidt tot onwenselijke uitkomsten voor verschillende partijen en heeft tot kamervragen geleid. Of het op basis van deze uitspraak tot een wetswijziging komt op korte termijn is maar zeer de vraag gelet op de verkiezingen die in 2017 plaatsvinden. Over de vraag of een payrollwerknemer gelijk is aan een uitzendkracht zullen in een volgend regeerakkoord afspraken gemaakt moeten worden, aldus Asscher.

Ongevraagd preventieadvies van een bedrijfsarts waar u voor moet betalen?

De Tweede Kamer heeft een nieuwe Arbo-wet aangenomen. De rechten van werknemers en ondernemingsraden worden verruimd en bedrijfsartsen worden minder afhankelijk gemaakt van hun opdrachtgevers. U vraagt zich mogelijk af of u daar wat mee moet doen.

Hoewel de Eerste Kamer nog met de wet moet instemmen, is het toch goed om een aantal belangrijke veranderingen die mogelijk ontstaan alvast te kennen. Naar verwachting gaan de nieuwe regels vanaf medio 2017 gelden.

Uw verzuimreglement moet mogelijk worden aangepast als de nieuwe wet wordt ingevoerd. Uw personeel moet ook over de nieuwe rechten die ze krijgen worden geïnformeerd. Als u nog geen bedrijfsarts heeft, ga dan alvast op zoek. Indien u wel met een vaste bedrijfsarts samenwerkt, ga dan tijdig het gesprek aan over de nieuwe regels die straks gelden. Zo voorkomt u dat u ineens met kosten wordt geconfronteerd voor preventief advies dat is gegeven waar u vooraf niet over was geïnformeerd.
Meer weten en op de hoogte blijven?

Mocht u nog meer willen weten over de verschillende wijzigingen die plaatsvinden op arbeidsrechtelijk gebied, actuele rechtspraak of andere ontwikkelingen dan bent u ook in 2017 van harte welkom bij de actualiteitenbijeenkomsten die wij maandelijks organiseren.

De eerste volgende bijeenkomst vindt plaats op 24 januari a.s. van 12:30 tot 14:00 uur. We hebben nog enkele plaatsen beschikbaar. Kijk of er nog plaats is: Actualiteitenbijeenkomsten arbeid.


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.