Uitbreiding toezicht zzp’ers en sectorbenadering door de Belastingdienst

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (de wet DBA) trad op 1 mei 2016 in werking, maar wordt sindsdien maar beperkt gehandhaafd door de Belastingdienst. De wet bracht – zo erkent inmiddels ook het kabinet – niet de duidelijkheid en rust die hij moest brengen.

Datum:  18 februari 2020

Gewijzigd  14 november 2023

Leestijd:  +/- 2 minuten

De wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (de wet DBA) trad op 1 mei 2016 in werking, maar wordt sindsdien maar beperkt gehandhaafd door de Belastingdienst. De wet bracht – zo erkent inmiddels ook het kabinet – niet de duidelijkheid en rust die hij moest brengen.

De wet DBA wordt om die reden ook maar beperkt gehandhaafd. De Belastingdienst heeft dit uitgewerkt in een ‘toezichtsplan’ en handhaaft enkel als hij de volgende drie criteria kan bewijzen:

Is aan deze criteria voldaan, dan kan de Belastingdienst een correctieverplichting of naheffingsaanslag opleggen, eventueel met boete.

Uitbreiding toezicht sinds 1 januari 2020

Sinds 1 januari 2020 handhaaft de Belastingdienst ook wanneer opdrachtgevers aanwijzingen van de Belastingdienst niet of niet in voldoende mate binnen een redelijke termijn opvolgen. De Belastingdienst kan tijdens een onderzoek vaststellen dat – hoewel partijen geen dienstbetrekking hebben beoogd – de arbeidsrelatie wel een dienstbetrekking is. De Belastingdienst kan dan een aanpassing van de werkwijze en/of overeenkomst verlangen om alsnog ‘buiten dienstbetrekking’ (middels een overeenkomst van opdracht) te kunnen werken. De opdrachtgever dient met die aanwijzingen aan de slag te gaan om de arbeidsrelatie zodanig vorm te geven dat alsnog buiten dienstbetrekking wordt gewerkt ofwel de arbeidsrelatie als dienstbetrekking te verwerken in de aangifte loonheffingen.

De minimale termijn om de aanwijzingen op te volgen is één maand, al zal drie maanden als uitgangspunt gelden.

Sectorspecifieke benadering

Veel bedrijven in onder andere de zorg, bouw en horeca voelen zich gedwongen gebruik te maken van zzp’ers. Arbeidskrachten werken daar ook liever als zelfstandige, dan als werknemer. Het biedt hen vaak meer flexibiliteit en een hogere financiële waardering.

In die sectoren waar de problematiek rondom zzp’ers een grote rol speelt, zal de Belastingdienst een sectorspecifieke benadering kiezen. Deze houdt in dat de Belastingdienst contact zoekt met relevante stakeholders, zoals brancheorganisaties, onderzoekt of binnen de sector op eenzelfde wijze wordt gewerkt en wat de norm binnen die specifieke sector moet worden. De Belastingdienst probeert met andere woorden binnen de sector maatwerk te leveren, die past bij de sector. Daarmee moet meer duidelijkheid ontstaan over de kwalificatie van arbeidsrelaties binnen de sector, waardoor beter gehandhaafd kan worden en opdrachtgevers en zzp’ers beter weten wat hen te doen staat.

De eerste sectorbenaderingen zijn in de zorg (ziekenhuizen en zelfstandige klinieken), grote bouwprojecten en bemiddelingsbureaus in deze sectoren. Deze aanpak zal de komende tijd worden uitgebreid naar (een van) de volgende sectoren: onderwijs, ICT, horeca en detailhandel.

Bent u ondernemer in een van deze sectoren houdt dan onze berichtgeving goed in de gaten. We houden u immers op de hoogte!


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.