Datum: 06 maart 2019
Gewijzigd 14 november 2023
Geschreven door: Antoinette Niebeek
Leestijd: +/- 2 minuten
In juli 2018 informeerde Lonneke Nouwen u al over de ontwikkelingen rondom de Regeling compensatie transitievergoeding. Inmiddels is er een nadere uitwerking van de wet verschenen en staat het vast dat de wet per 1 april 2020 in werking treedt. Hoog tijd dus voor een nieuwe update.
Heeft u een langdurig zieke werknemer in dienst die wegens ziekte of gebreken niet meer in staat is de overeengekomen arbeid te verrichten of heeft u recent een dienstverband met een langdurige zieke werknemer beëindigd, dan kan de compensatieregeling uitkomst bieden. Op basis van deze regeling kunnen werkgevers per 1 april 2020 met terugwerkende kracht tot 1 juli 2015 het UWV verzoeken om compensatie van de transitievergoeding bij beëindiging van een dienstverband wegens langdurige arbeidsongeschiktheid.
De compensatie ziet op de hoogte van de transitievergoeding per het einde van de wachttijd van 104 weken. Als u na afloop van twee jaar ziekte het dienstverband langer slapend houdt of voornemens bent dat te doen, dient u er rekening mee te houden dat de transitievergoeding ook verder oploopt. Dat deel zal het UWV niet compenseren.
Afhankelijk van de duur van het (slapende) dienstverband kan het tóch lonen om het dienstverband van een arbeidsongeschikte werknemer slapend te houden. Met de inwerkingtreding van de WAB (per 1 januari 2020) verandert de opbouw van de transitievergoeding namelijk en zal de hoogte ervan waarschijnlijk lager uitvallen dan nu het geval is. Voor dienstverbanden die al lang slapend worden gehouden is het dus mogelijk raadzaam die nog wat langer slapend te houden of in ieder geval een en ander te laten doorrekenen.
In de nadere toelichting op de regeling zijn nu de termijnen bekend gemaakt waarbinnen de aanvragen voor compensatie bij het UWV ingediend moeten worden.
In de regeling wordt onderscheid gemaakt tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ gevallen:
De aanvraag wordt gedaan met behulp van een digitaal aanvraagformulier van het UWV.
In de regeling wordt ook aandacht besteed aan de informatie die het UWV nodig heeft om de compensatieaanvraag te beoordelen. Zo heeft het UWV in ieder geval de volgende informatie nodig:
In ieder geval dient u de arbeidsovereenkomst, loonstrookjes, bankafschriften van de eindafrekening en de vaststellingsovereenkomst of de ontslagvergunning te bewaren. Het UWV raadt aan alle personeels- en financiële documenten te bewaren. Medische gegevens, over bijvoorbeeld de aard van de ziekte, zullen niet worden opgevraagd.
Kunt u ons advies gebruiken bij het doen van een aanvraag of heeft u in de tussentijd andere vragen, neem dan gerust contact op met één van onze advocaten.
Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.