Zorgen de kerstborrels ook dit jaar weer voor leuke uitspraken?

De meeste kerstborrels van dit jaar zijn alweer geweest. Ook bij ons op kantoor: afgelopen vrijdag hebben we het begin van de kerstvakantie goed ingeluid! Uiteraard kan ik daarover verder niets uit de doeken doen… Wel kan ik melden dat er - voor zover mij bekend (en ik mij kan herinneren) – geen ongelukken of andere nare dingen hebben plaatsgevonden. Bij een andere kerstborrel was dat wel anders

Datum:  24 december 2019

Geschreven door:  Annemarie van Woudenberg

Leestijd:  +/- 2 minuten

De meeste kerstborrels van dit jaar zijn alweer geweest. Ook bij ons op kantoor: afgelopen vrijdag hebben we het begin van de kerstvakantie goed ingeluid! Uiteraard kan ik daarover verder niets uit de doeken doen… Wel kan ik melden dat er - voor zover mij bekend (en ik mij kan herinneren) – geen ongelukken of andere nare dingen hebben plaatsgevonden.

Misdragingen kerstborrel (#MeToo): ontslag op staande voet mogelijk?

Bij een andere kerstborrel was dat wel anders en werd een werknemer op staande voet ontslagen omdat hij – onder invloed van (teveel) drank – beledigende en kwetsende opmerkingen zou hebben gemaakt richting een collega. Ook had de werknemer de collega betast. De werkgever laat het er niet bij zitten en ontslaat deze werknemer een week later op staande voet. Ondanks een dienstverband van bijna 40 jaar.

De kantonrechter vond het ontslag op staande voet echter een ‘brug te ver’. Volgens de kantonrechter staat vast dat de opmerkingen van de werknemer kwetsend en de handtastelijkheden onacceptabel waren, maar had de werkgever voor een andere, minder vergaande, sanctie moeten kiezen. Denk hierbij aan een officiële waarschuwing en/of een tijdelijke schorsing. Uit de stukken bleek niet dat de werkgever überhaupt een minder vergaande sanctie had overwogen, noch dat zij de werknemer naar aanleiding van het voorval in de gelegenheid had gesteld zijn kant van het verhaal te vertellen. Bovendien ging het om een eenmalig voorval en had de werknemer spijt van zijn gedrag. Omdat de werkgever daarnaast ook niet kon aantonen dat de werknemer eerder was aangesproken op dergelijke gedrag en de kans had gekregen om zijn gedrag te verbeteren, was het ontslag op staande voet onterecht verleend. Daarbij speelde tot slot ook het lange dienstverband en de leeftijd van de werknemer mee.

Toch nog een Merry Xmas voor de werknemer…

De werkgever trok in deze kwestie dus – spreekwoordelijk – aan het kortste eind. Ontslag op staande voet is dan ook het meest vergaande middel om een werknemer te ‘straffen’ en dat mag dus niet zomaar. Dat betekent niet dat het helemaal niet mogelijk is. Als de werknemer in deze kwestie al meerdere malen op dergelijk gedrag was aangesproken, dan was zijn gedrag op de kerstborrel voor de kantonrechter misschien wel de spreekwoordelijke druppel geweest. Uit eerdere rechtspraak blijkt dat een ontslag op staande voet, door wangedrag tijdens de kerstborrel, onder bepaalde omstandigheden wel mogelijk is (zie bijvoorbeeld deze uitspraak van het Hof Arnhem-Leeuwarden).

Deze uitspraak lezen?  Ga naar: ECLI:NL:RBAMS:2018:3327


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.