Circulair bouwen in de praktijk.
Circulariteit. De bouw kan er niet om heen. Het nationale beleid is om in 2050 een volledig circulaire bouweconomie te realiseren. In 2030 (dus minder dan 8 jaar!) moet al 50% van de bouw circulair geschieden. Maar wat is dan circulair? Volgens de transitieagenda Circulaire bouweconomie gaat het om het volgende:
“Circulair bouwen betekent het ontwikkelen, gebruiken en hergebruiken van gebouwen, gebieden en infrastructuur, zonder natuurlijke hulpbronnen onnodig uit te putten, de leefomgeving te vervuilen en ecosystemen aan te tasten. Bouwen op een wijze die economisch verantwoord is en bijdraagt aan het welzijn van mens en dier. Hier en daar, nu en later.”
Wat kunt u verwachten?
Bouwen moet dus fundamenteel anders. Hergebruik moet de norm worden – maar is dat nog lang niet. Dat zorgt met name voor praktische problemen. Hoe zorg je er (bijvoorbeeld) voor dat een gevel én zijn functie vervult én (na de levensduur van het gebouw) demontabel is? Naast praktische vragen kleven er ook verschillende juridische vragen aan het onderwerp circulariteit.
- Circulariteit door de bril van aannemer Paul van Doorn van Giesbers Ontwikkelen en Bouwen. Wat wordt er nu al gedaan om circulair te bouwen? Wat gaat de toekomst de bouw(ers) brengen?
- Circulariteit door de bril van onze advocaten Noreen Sturris en Eline Holtland – van der Zwaag, in het bijzonder:
- De juridische aandachtspunten bij producten als dienst, zoals het als dienst aanbieden van een gevel of zonnepanelen.
- Circulaire gevels: Hoe, wat, wanneer en waar moet ik op letten?
- Circulariteit door uw bril: stel al uw vragen over circulariteit!