De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van de EU versterkt deze trend door grote bedrijven te verplichten gedetailleerde rapporten over hun ESG-prestaties te publiceren. Maar ook kleinere bedrijven hebben ermee te maken, als ze deel uitmaken van de waardeketen van grotere bedrijven. Deze richtlijn bevordert transparantie, verantwoordelijkheid en consistentie in duurzaamheidrapportages. Het niet voldoen aan de ESG-principes heeft steeds vaker gevolgen. Denk aan de rechtszaak tegen Shell.
Voor ondernemers biedt naleving van de CSRD de mogelijkheid om zich te onderscheiden door innovatie en een duurzaam imago. Door ESG-risico's te identificeren en te beheren, vergroten bedrijven hun weerbaarheid en kunnen ze beter inspelen op veranderende regelgeving en marktomstandigheden. Het is een complex speelveld, met de stikstofcrisis, de energietransitie, circulariteit, biodiversiteit aan de ene kant en bijvoorbeeld het grondrecht op huisvesting aan de andere kant. Wij helpen ondernemers graag met onze expertise.
Bij Poelmann van den Broek hebben wij uitgebreide kennis van ESG-thema's in combinatie met de bijbehorende nieuwste wet- en regelgeving. Daarmee ondersteunen wij ondernemers bij het realiseren van ESG-doelen binnen een juridisch veilige omgeving. Bijvoorbeeld door ondernemers te helpen bij certificering, bij het beoordelen van milieuvergunningen en ze bij te staan als ze worden geconfronteerd met climate litigation. Ook adviseren we bestuurders over de zorgplicht om te voldoen aan de ESG-regelgeving. Het naleven van de ESG-verplichtingen komt ook terug in het opstellen van contracten met leveranciers, klanten, partners en investeerders. Meer over onze ESG-expertise leest u ook in het artikel CSRD-richtlijn in de praktijk: duurzaamheidsrapportage voor bouwbedrijven. Lees ook hoe wij zelf omgaan met ESG in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.