Datum: 09 mei 2017
Gewijzigd 14 november 2023
Geschreven door: Rudi Minkhorst
Leestijd: +/- 2 minuten
In veel legesverordeningen worden de leges bepaald aan de hand van de bouwkosten. De bouwkosten worden dan vastgesteld op basis van de aannemingssom of NEN 2699. Maar niet álle bouwkosten hebben betrekking op de vergunningaanvraag. Het is toegestaan om die bouwvergunningvrije onderdelen niet in de aanvraag op te nemen. Vraag dus een casco vergunning aan, waarbij u de afwerking, schilderwerk, verzekeringen e.d. niet meeneemt. Op deze wijze bespaart u vaak meer dan 20% op de bouwkosten en dus ook op de leges. Om een onnodige procedure te voorkomen, raad ik u aan om een onderbouwing van de kosten mee te sturen.
Als toch hoge leges worden opgelegd, loont het om daar nog goed naar te laten kijken. In het kader van het vaststellen van de legesverordening moet de gemeente namelijk de baten en lasten goed ramen. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 30% van de gemeenten dit niet goed doen of aangeven dat ze niet weten of ze dit goed hebben gedaan*. Een onjuiste raming van baten en lasten kan leiden tot vermindering of zelfs vernietiging van de legesnota. Daarnaast blijkt vaak dat er procedureel fouten zijn gemaakt, zoals een onjuiste bekendmaking van de aanwijzing van de heffingsambtenaar. Ook in deze fase kan nog gediscussieerd worden over de hoogte van de bouwkosten, maar de aanvraag ligt er dan wel!
Heeft u een vergunningsaanvraag of een fikse legesnota en twijfelt u hoe dit aan te pakken, ik help u graag.
*Bron: Kamerbrief van minister Plasterk over financiële kengetallen gemeenten, 9 mei 2016.
Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.