Datum: 21 november 2016
Gewijzigd 14 november 2023
Geschreven door: Stefan Kloots
Leestijd: +/- 2 minuten
'De maatschappij dat ben jij'. Een spraakmakende campagne van Sire eind jaren negentig. Al weer ruim 15 jaar geleden, maar nog altijd actueel. De boodschap achter deze de campagne was dat het wel erg makkelijk is de maatschappij de schuld te geven, want we vormen immers zelf die maatschappij. En willen we niet allemaal een duurzaam gebouwd Nederland, waar straks onze kinderen en kleinkinderen ook nog van kunnen genieten? Duurzaam bouwen is meer dan alleen energie besparen. Duurzaam bouwen is ook rekening houden met de belasting van het milieu en het welzijn van mensen.
We doen het dus met z'n allen. Maar makkelijk is het niet om duurzaam te bouwen of verbouwen in een tijd waarin ondernemers minder te besteden hebben en banken niet zo happig zijn op het uitlenen van geld.
Anderzijds heeft de crisis - die inmiddels achter ons lijkt gelaten - mensen creatief en innovatief gemaakt. Vanuit mijn bouwrechtpraktijk heb ik het voorrecht gehad om een aantal van dat soort innovaties in de praktijk gebracht te zien worden. Zo worden bij de bouw meer dan ooit materialen gebruikt die het milieu zo min mogelijk belasten en worden materialen - soms op zeer kunstige wijze - hergebruikt, zoals beton dat wordt gebroken tot granulaat en vervolgens wordt hergebruikt voor de nieuwbouw. Als ondernemer heeft u de mogelijkheid zulke zaken contractueel aan uw aannemer op te leggen. Regelmatig wordt bijvoorbeeld in aanbestedingen voorgeschreven dat gebruik moet worden gemaakt van hout met een FSC-keurmerk of daarmee gelijkwaardig. U draagt zo bij aan de bescherming van bossen.
Belangrijk in de huidige tijd is - voor verkoop- of verhuurbaarheid - dat panden 'flexibel' worden gemaakt. Indien uw pand leeg komt te staan, heeft u de mogelijkheid om dit op andere wijze te benutten. Daarmee heeft u bovendien een voorsprong op uw concurrent. Bezint voor u begint, dus denk goed na over het gebruik op korte en lange termijn voordat u een pand bouwt of verbouwt.
Er worden ook veel warmte- en koudeopslagsystemen (WKO) aangelegd en meer recent worden door aannemers ook 'passief huizen' of zelfs 'nul op de meter huizen' gebouwd. Bij de laatste twee wordt veelal een combinatie gemaakt van alternatieve energieopwekking, met daarnaast bijvoorbeeld een zeer goede isolatie en zonlichtoriëntatie. Zulke energiebesparende maatregelen zijn veelal duurzaam, maar vergen wel een extra investering, die u als alles goed gaat kunt terugverdienen met een lager energieverbruik. Minder 'traditioneel' energieverbruik is mooi, maar als u de investering niet terugverdient of het pand niet zo snel verwarmt of koelt als u comfortabel vindt, schiet het zijn doel voorbij. Zo heb ik een pandeigenaar moeten bijstaan in een geschil met een aannemer, omdat het pand met WKO-systeem niet opwarmde en het binnen zo'n tien graden was. U dient dus goed te bespreken wat u krijgt, wat de vooren nadelen zijn en zo mogelijk dient u rendementen vast te leggen. Al blijven de energiekosten natuurlijk afhankelijk van uw eigen gebruik.
Kortom, met duurzaam verbouwen of bouwen draagt u bij aan de maatschappij van nu en morgen, maar doe dit wel overdacht, want alleen dan is het duurzaam! En een tip, als u duurzaam bouwen overweegt: kijkt u ook eens naar de subsidies die de overheid biedt.
Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.