Dynamiek in het bestemmingsplan, als het maar duidelijk is

Parkeernormen in een bestemmingsplan. Hoe moet dat worden geregeld? De Raad van State geeft duidelijkheid.

Datum:  20 maart 2017

Gewijzigd  14 november 2023

Leestijd:  +/- 2 minuten

Het is bekend dat “stedenbouwkundige voorschriften” sinds 29 november 2014 moeten worden opgenomen in bestemmingsplannen. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om specifieke parkeernormen waaraan moet worden voldaan als bouw- of gebruiksactiviteiten plaatsvinden.

Eerder heb ik geschreven over de vraag of het mogelijk is om daarvoor in een bestemmingsplan een “dynamische verwijzing” op te nemen. Zo’n verwijzing houdt in dat in een bestemmingsplan wordt bepaald dat moet worden voldaan aan bepaalde normen die in aparte beleidsregels zijn opgenomen, daaronder begrepen alle wijzigingen van die beleidsregels zonder dat het bestemmingsplan zelf wordt gewijzigd.

Op 8 maart 2017 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (“de Afdeling”) een interessante uitspraak gedaan over deze “dynamische verwijzing”. Die uitspraak biedt meer ruimte voor gemeenten dan een eerdere uitspraak van de Afdeling. Conclusie: als het maar duidelijk is!

Dynamische verwijzing mogelijk: spoorboekje was al gegeven

In een uitspraak van 9 september 2015 (ECLI:NL:RVS:2015:2837) gaf de Afdeling al aan dat een dynamische verwijzing mogelijk is. Daar werd door de Afdeling zelfs een spoorboekje bij gegeven:

In het bestemmingsplan kan worden opgenomen dat bij de uitoefening van de bevoegdheid voor het verlenen van een omgevingsvergunning de regel geldt dat voldoende parkeergelegenheid wordt gerealiseerd waarbij voldoende betekent dat wordt voldaan aan de normen in de desbetreffende beleidsregels en dat indien deze beleidsregel gedurende de planperiode worden gewijzigd, rekening wordt gehouden met de wijziging daarvan.

Maar bedoelde de Afdeling in deze uitspraak dat in een bestemmingsplan dan ook het specifieke beleidsdocument bij naam moet worden genoemd, of is dat niet (altijd) nodig? Een uitspraak van de Afdeling van 8 maart 2017 geeft daar duidelijkheid over.

Dynamische verwijzing mogelijk: als het maar duidelijk is

In de uitspraak van 8 maart 2017 (ECLI:NL:RVS:2017:603) ging het om de wijziging van de regels voor het parkeren in 86 bestemmingsplannen in de gemeente Groningen. De gemeenteraad koos niet voor het noemen van een specifiek beleidsdocument, maar nam de volgende regeling op:

Burgemeester en wethouders passen deze bouwregels toe met inachtneming van de door hen vastgestelde beleidsregels met betrekking tot het parkeren, zoals die gelden op het tijdstip van indiening van de aanvraag om een omgevingsvergunning".

Volgens de appelante in die procedure was dit een rechtsonzekere regeling. De Afdeling is het daar niet mee eens. De Afdeling herhaalt dat een dynamische verwijzing naar beleidsregels in beginsel is toegestaan. De Afdeling geeft daarbij wel expliciet aan dat duidelijk moet zijn naar welke beleidsregels wordt verwezen. In Groningen was die duidelijkheid er, ondanks het feit dat er geen specifieke beleidsregel werd benoemd. Er kon in redelijkheid maar één document worden bedoeld, in dit geval de "Beleidsregels Parkeernormen 2012" van de gemeente Groningen. Er zijn in de gemeente Groningen immers geen andere beleidsregels met betrekking tot parkeren. Daarom was deze verwijzing mogelijk.

Conclusie

De les uit deze uitspraak is dat gemeenten goed kunnen werken met dynamische verwijzingen voor de normering van stedenbouwkundige voorschriften, zolang voor iedereen maar duidelijk is welke regels er gelden.

Quickscan bestemmingsplan

Wilt u zelf duidelijkheid of uw bouwplan past binnen het bestemmingsplan? Voor een vaste prijs onderzoeken onze specialisten de mogelijkheden. Klik hier voor meer informatie over onze Quickscan bestemmingsplan.


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.