Datum: 01 juni 2021
Gewijzigd 14 november 2023
Leestijd: +/- 2 minuten
Het is het gesprek van de dag: extreme prijsstijgingen van bouwmaterialen en grondstoffen. Het roept niet alleen vragen op bij aannemers tijdens lopende projecten, maar ook bij het aangaan van nieuwe overeenkomsten. Welke aandachtspunten zijn er in dat geval voor de aannemer?
Indien de aannemer zowel met een opdrachtgever (of hoofdaannemer) als onder(onder)aannemer contracteert, zal de aannemer vaak back-to-back willen contracteren. Dat gaat niet altijd goed, want eenzelfde bepaling die de aannemer zowel met zijn opdrachtgever als met zijn onderaannemer afspreekt kan op een andere manier uitwerken. Een belangrijk en bekend voorbeeld is paragraaf 47 UAV 2012 over het doorberekenen van kostenverhogende omstandigheden. Deze bepaling geeft de aannemer (of de onderaannemer) recht op een vergoeding, indien er sprake is van een aanzienlijke prijsstijging van het gehele werk.
Het totale werk van de onderaannemer (bijvoorbeeld een metselaar of dakdekker) is meestal slechts een klein onderdeel van het gehele werk (bijvoorbeeld het bouwen van een kantoorpand of appartementencomplex). Hierdoor is een prijsstijging van een onderaannemer richting de aannemer procentueel eerder aan te merken als “aanzienlijk”, dan voor de aannemer richting zijn opdrachtgever. Dit kan betekenen dat de onderaannemer wel aanspraak maakt op bijbetaling als gevolg van prijsstijgingen richting de aannemer, maar de aannemer niet richting zijn opdrachtgever. Terwijl op allebei de contracten paragraaf 47 UAV 2012 van toepassing is verklaard.
Uit het heden en verleden blijkt dat het gevolg van prijsstijgingen (zowel in extreme als minder extreme mate) een terugkerend onderwerp is. Het is de vraag of een clausule die het risico hiervan volledig afwentelt op één partij de meest passende oplossing is. Zeker met het oog op langdurige samenwerkingen en het aangaan van bijvoorbeeld een raamovereenkomst. Vooraf het gesprek aangaan verdient zoals gezegd de voorkeur. Daarnaast gaan er inmiddels steeds meer geluiden op in de bouwsector dat een andere wijze van inkoop uiteindelijk een (deel)oplossing kan bieden. Het gaat dan over het hergebruiken van materialen en grondstoffen waardoor de aannemer op de langere termijn minder afhankelijk wordt van de inkoopprijzen voor (steeds schaarser wordende) materialen afkomstig uit de hele wereld. Kortom, een duurzame oplossing voor (extreme) prijsstijgingen gaat mogelijk verder dan een eenzijdige juridische verdeling van de rechten en plichten.
Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.