Datum: 08 juni 2021
Gewijzigd 14 november 2023
Leestijd: +/- 2 minuten
In de praktijk verschillen opdrachtgevers en aannemers regelmatig met elkaar van mening over de vraag of de bouwtijd is overschreden en de opdrachtgever daardoor recht heeft op een gefixeerde schadevergoeding. Veelal komen partijen de bouwtijd overeen in een aantal werkbare werkdagen. Hierdoor kan de vraag ontstaan of en wanneer sprake is van onwerkbare werkdagen. Zo ook in een recente uitspraak van de Raad van Arbitrage van 18 februari 2021 (no. 81783). In deze uitspraak stelde de aannemer onder andere dat sprake was van onwerkbare werkdagen door omstandigheden ten gevolge van het coronavirus. Hoe oordeelt de Raad hierover?
In 2018 sloten de aannemer en opdrachtgever een aannemingsovereenkomst voor de bouw van een appartement met een bouwtijd van 250 werkbare werkdagen. De aannemer stelde dat 20 werkdagen onwerkbaar zijn als gevolg van het coronavirus. Meer concreet vanwege een gebrek aan werknemers op de werkvloer bij zijn leveranciers en onderaannemers vanwege de maatregelen door het coronavirus. De Raad volgt dit standpunt van de aannemer niet. Voor het aannemen van een onvoorziene omstandigheid als gevolg van corona is volgens de Raad meer nodig dan dat. De Raad benadrukt hierbij dat de bouw juist een van de weinige sectoren is waarin ondanks het coronavirus wel kon (en kan) worden doorgewerkt. Bovendien heeft de aannemer ook niet aangegeven op welke dagen hij hinder zou hebben ondervonden door deze corona(omstandigheid). De Raad wijst de stelling dan ook als onvoldoende onderbouwd af.
Deze discussie over onwerkbare werkdagen als gevolg van een corona(omstandigheid) kan in de praktijk vaker voorkomen. Wat is in dat geval – met deze uitspraak in het gedachte – van belang om te weten? Een drietal tips voor aannemers:
Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.