Update AERIUS Calculator – Nieuwe afkapgrens op 25km

De jaarlijkse update voorziet erin de meest actuele wetenschappelijke inzichten in AERIUS Calculator te verwerken. Blijkbaar zijn er dit jaar veel wetenschappelijke inzichten opgedaan want de aanstaande veranderingen zijn niet gering. In dit blog beantwoorden wij de vraag welke gevolgen de wijzigingen in de praktijk zullen hebben.

Datum:  22 november 2021

Gewijzigd  14 november 2023

Geschreven door:  Mink Oude Breuil

Leestijd:  +/- 2 minuten

Het einde van het jaar komt weer in zicht en daarmee is het traditiegetrouw tijd voor een nieuwe update van AERIUS Calculator. Met AERIUS Calculator kunnen initiatiefnemers, adviesbureaus en overheden de uitstoot van stikstof en de neerslag (depositie) daarvan op Natura 2000-gebieden berekenen. Als uit die berekening blijkt dat een bepaalde ontwikkeling leidt tot een toename van stikstofdepositie op overbelast Natura 2000-gebied, is doorgaans een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming noodzakelijk.

De jaarlijkse update voorziet erin de meest actuele wetenschappelijke inzichten in AERIUS Calculator te verwerken. Blijkbaar zijn er dit jaar veel wetenschappelijke inzichten opgedaan want de aanstaande veranderingen zijn niet gering. In dit blog beantwoorden wij de vraag welke gevolgen de wijzigingen in de praktijk zullen hebben.

Wat verandert er dit jaar?
Allereerst is het van belang de meest relevante wijzigingen na te gaan.

Deze laatste twee veranderingen van de AERIUS Calculator verbeteren vooral de gebruiksvriendelijkheid.  

Waar komt de nieuwe afkapgrens vandaan?

Aanleiding voor de nieuwe afkapgrens is het eindrapport van het adviescollege ‘Meten en berekenen Stikstof’ (ook wel de ‘Commissie Hordijk’) en de uitspraak van de Raad van State over de A15 van begin dit jaar. Daaruit bleek dat de huidige van versie van de AERIUS Calculator niet doelgeschikt is voor vergunningverlening om meerdere redenen:

Op 9 juli 2021 heeft de Minister van LNV een brief naar de kamer gestuurd waarin zij op deze kritiek reageert en waarin de nieuwe afkapgrens is aangekondigd.[2]Daarin geeft zij ook nog een aantal aanvullende redenen voor de afkapgrens van 25 km:

Wat zijn de gevolgen van de afkapgrens van 25 km?

In artikel 2.1 van de Regeling natuurbescherming wordt het gebruik van de AERIUS Calculator versie 2020 verplicht voorgeschreven bij de beoordeling van projecten die mogelijk stikstofdepositie veroorzaken. Wanneer de nieuwe update van de AERIUS Calculator uitkomt zal datzelfde artikel gewijzigd worden waardoor er verplicht met de nieuwe versie gerekend moet worden.

Omdat in de nieuwe versie (alle) deposities boven de 25 km niet worden meegerekend, hoeft daar dus geen rekening meer mee te worden gehouden. Dit betekent dat er in de nieuwe versie veel minder stikstofeffecten in beeld worden gebracht. Het grote voordeel daarvan is dat er ook niet meer op zoek hoeft te worden gegaan naar oplossingen in de vorm van het extern salderen voor kleine deposities die ver van het project plaatsvinden. Door deze aangepaste rekenmethode wordt het dus eenvoudiger om een natuurtoestemming te krijgen voor met name grotere projecten die gepaard gaan met relatief veel stikstofuitstoot. In zoverre (eindelijk eens) goed nieuws voor bouwers en ontwikkelaars dus!

Tegelijkertijd kan de afkapgrens voor lopende initiatieven ook zuur uitpakken. Daardoor kan er namelijk ook niet meer extern gesaldeerd worden met locaties die zich op méér dan 25 km afstand bevinden van het Natura 2000-gebied waarop jouw project stikstofdepositie veroorzaakt. Bepaalde, mogelijk reeds aangekochte stikstofrechten kunnen in sommige gevallen ineens niet meer worden gebruikt. Daarnaast zullen ook de bestaande depositiebanken na het uitbrengen van deze update tijdelijk niet gebruikt kunnen worden totdat de afkapgrens daarin verwerkt is.

Wat gebeurt er met de lopende procedures?

In de consultatieversie van de wetgeving waarin de update wordt doorgevoerd wordt niet voorzien in overgangsrecht.[3] Dat betekent dat in alle lopende aanvragen waarbij nog niet is beslist op de aanvraag in principe nieuwe stikstofberekeningen moeten worden aangeleverd. Als er al wel een besluit is genomen hoeven de berekeningen niet per se helemaal opnieuw. Het is vaste jurisprudentie van de Raad van State dat een besluit gebaseerd mag worden op de versie van de AERIUS Calculator die dan beschikbaar is.[4] Toch is het voor de juridische houdbaarheid van een besluit in een lopende beroepsprocedure wel aan te raden om ook een berekening met de nieuwe versie te maken. Vanwege de afkapgrens van 25 km zal een herberekening in veel gevallen tot een gunstiger resultaat leiden. Ook kan het alsnog intekenen van gebouwen, wat na de update kan, een verschil maken bij deposities op korte afstanden.[5]

Conclusie

Wanneer de nieuwste update van de AERIUS Calculator wordt doorgevoerd zal het door de afkapgrens van 25 km makkelijker worden om in de toekomst een natuurtoestemming te krijgen voor de grotere projecten. Er zijn zelfs gebieden in Nederland (zoals de Eemshaven) die op meer dan 25 km van een stikstofgevoelig Natura 2000-gebied liggen. Met de nieuwe AERIUS Calculator kunnen er voor deze gebieden geen stikstofdeposities meer berekend worden. Tegelijkertijd dient wel benadrukt te worden dat deze nieuwe versie nog niet aan een rechter is voorgelegd en natuurorganisaties al hebben aangekondigd tegen deze nieuwe rekenmethode te gaan procederen.


[1] ABRvS 20 januari 2021, ECLI:NL:RVS:2021:105, r.o. 69.5.

[2] Bijlage bij Kamerstukken II 2020/21, 35334, nr. 158.

[3] https://www.internetconsultatie.nl/rnb_stikstof

[4] ABRvS 4 augustus 2021, ECLI:NL:RVS:2021:1760, r.o. 11.2, ABRvS 22 april 2020, ECLI:NL:RVS:2020:1110, r.o. 12.11.

[5] ABRvS 29 mei 2019, ECLI:NL:RVS:2019:1603 r.o. 39.3.


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.