Wat kan ik doen om zeker te zijn dat de stikstofproblematiek niet aan mijn bouwproject in de weg staat?

De gewenste conclusie: er is geen vergunning op grond van de Wet natuurbescherming (Wnb) nodig als op voorhand met wetenschappelijke zekerheid significante effecten op voor stikstof gevoelige habitattypes in Natura 2000-gebieden kunnen worden uitgesloten.Wanneer deze effecten niet kunnen worden uitgesloten kan op grond van een Passende beoordeling of middels een ADC-toets alsnog vergunning worden verleend. Dan gelden er aanvullende eisen.

Datum:  02 september 2019

Gewijzigd  14 november 2023

Geschreven door:  David Nas

Leestijd:  +/- 2 minuten

Bijgewerkt tot 18-10-2019

Vrijwel ieder bouwproject veroorzaakt stikstofuitstoot en -depositie. Als die stikstofdepositie plaatsvindt op een Natura 2000-gebied, is voor het bouwproject een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming (Wnb) vereist. De strenge voorwaarden en hoge onderzoekslasten maken echter dat voor een bouwproject liever geen Wnb-vergunning nodig is. Dat is alleen het geval als op voorhand met wetenschappelijke zekerheid significante effecten op voor stikstof gevoelige habitattypes in Natura 2000-gebieden kunnen worden uitgesloten. Wanneer deze effecten niet kunnen worden uitgesloten kan op grond van een Passende beoordeling of middels een ADC-toets alsnog vergunning worden verleend. In deze Stikstoftoets bouwprojecten leggen wij uit hoe u snel kunt beoordelen óf u een Wnb-vergunning nodig hebt en aan welke knoppen u kunt draaien om de vergunningplicht te voorkomen. Omdat niet altijd onder de vergunningplicht is uit te komen, lichten wij ook toe op welke wijze een Wnb-vergunning kan worden verkregen.    

[campagnes]

Stappenplan stikstof bouwprojecten

Voorfase: 10 km

 Voortoets (1): bereken depositie van 0,00 mol/ha/jr

Voortoets (2): aanpassing invoergegevens

Bij een positieve uitkomst kan de conclusie worden getrokken dat geen vergunningplicht ingevolge de Wnb geldt en kan het bouwproject worden vergund en gerealiseerd. Het kan verstandig zijn toch een vergunning aan te vragen opdat het bevoegd gezag op basis van de voortoets concludeert dat die vergunning niet is vereist.

Beoordeling (3): intern salderen

De uitbreidingen leveren een vermindering van de stikstofdepositie op door middel van interne saldering.[2]

Beoordeling (4): ecologische voortoets

Indien de uitkomst van deze beoordelingen positief is dan is de conclusie dat per saldo op voorhand significante effecten op stikstofgevoelige habitattypes in Natura 2000-gebieden zijn uit te sluiten. De conclusie kan dan zijn dat geen vergunning ingevolge de Wnb is vereist, danwel die vergunning zonder meer kan worden verleend. Volgens de wetgever dient een vergunning op grond van de Wnb te worden aangevraagd om zeker te zijn dat de uitkomst door het bevoegd gezag wordt aanvaard.

Indien de uitkomst van de beoordeling is dat significante effecten op voor stikstof gevoelige habitattypes in Natura 2000-gebieden niet op voorhand kunnen worden uitgesloten, dan leidt  dit tot de conclusie dat een passende beoordeling nodig is.

Passende beoordeling (1): gunstige staat van instandhouding

Passende beoordeling (2): mitigeren

Passende beoordeling (3): extern salderen

Indien uit de passende beoordeling volgt dat niet kan worden uitgesloten dat de natuurlijke kenmerken van het Natura 2000-gebied worden aangetast, resteert nog één mogelijkheid.

ADC-toets:

[1] Inmiddels hebben we een nieuwe versie van Aerius. In bijzondere situaties wordt ook nu nog gerekend met Stacks-D.

[2] De rekenvoorbeelden zijn fictief

[3] Zie de provinciale beleidsregels https://www.bij12.nl/wp-content/uploads/2019/10/beleidsregels-salderen.pdf (ook voor extern salderen)


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.