Kennis

AP minder strikt ten aanzien van gezondheidsgegevens vanwege corona

  995x      2 min      12 May 2020

Eerder schreef ik een uitgebreide blog over Corona vs. Privacy op de werkvloer, omdat ik van werkgevers veel vragen kreeg over de gegevens die zij van werknemers mogen verwerken in verband met het corona-virus. Vragen als: ‘mag ik de verschijnselen van werknemers noteren?’ en ‘mag ik de temperatuur van werknemers controleren?’ kwamen vaak voorbij.

Testen op corona door bedrijfsarts

Ik lichtte toe dat het antwoord op die vragen meestal ‘nee’ is en dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ten aanzien van dat onderwerp ‘strak in de wedstrijd’ zit. Sinds vorige maand heeft de AP die strikte benadering – gelukkig – wat laten varen. Zo is het vanwege de huidige coronacrisis wel toegestaan om een werknemer die verkoudheids- of griepverschijnselen naar huis te sturen (zonder dat een bedrijfsarts daarnaar kijkt) en mag een bedrijfsarts het personeel testen op corona. Het blijft zo dat een werkgever die testen niet zelf mag uitvoeren. Bij zo’n test laat de bedrijfsarts aan de werknemer weten of hij positief is getest. De werknemer is vervolgens niet verplicht om dat aan de werkgever te melden. Wel zal de bedrijfsarts de GGD contacten bij (een vermoeden van) een besmette werknemer.

Temperatuur van werknemers opmeten

Inmiddels heeft de AP ook toegelicht dat als de gemeten temperaturen niet worden geregistreerd, de AVG in principe niet van toepassing is. Dat volgt ook uit de AVG zelf; de AVG is immers (simpel gezegd) alleen van toepassing voor zover persoonsgegevens worden verwerkt. Gaat het alleen gaat om het aflezen van de temperatuur op een thermometer, dus zonder (de bedoeling om) deze meetgegevens te bewaren (door te geven, te registreren) en zonder een automatische verwerking (poortjes die openen, groen licht), dan geldt de AVG niet. Denk hierbij aan de situatie dat uw werknemers, bezoekers of klanten alleen de mogelijkheid hebben om hun eigen temperatuur te meten. Misschien dat dit dan toch mogelijkheden biedt voor uw organisatie? Als wij daarover met u kunnen meedenken, dan weet u ons te vinden.

Heeft u liever persoonlijk advies? Bel ons gerust of stuur me een e-mail. We zijn er voor u!

Op de hoogte blijven van juridische gevolgen van het coronavirus?


Lees ook


Stuur Annemarie uw reactie of vraag:


  • Uw reactie wordt niet online geplaatst. U kunt erop vertrouwen dat wij uw persoonlijke gegevens verwerken volgens onze privacy policy.

Als professional blijft u met onze nieuwsbrief altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.