Damir Perkic werkt met zijn start-up BE O Bottle aan de plastic waterfles van de toekomst

Hoe zorg je ervoor dat je start-up doorgroeit naar een succesvol volwassen bedrijf? Poelmann van den Broek helpt u met de juridische vraagstukken. In onze rubriek #Startupsanddowns leest u de praktijkverhalen. Damir Perkic vertelt over zijn bedrijf BE O Bottle, waarmee hij herbruikbare plastic producten ontwikkelt die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen zoals suikerriet, cassave en algen.

Datum:  28 januari 2019

Geschreven door:  Erik Jansen

Leestijd:  +/- 2 minuten

Hoe zorg je ervoor dat je start-up doorgroeit naar een succesvol volwassen bedrijf? Poelmann van den Broek helpt u met de juridische vraagstukken. In onze rubriek #Startupsanddowns leest u de praktijkverhalen. Damir Perkic vertelt over zijn bedrijf BE O Bottle, waarmee hij herbruikbare plastic producten ontwikkelt die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen zoals suikerriet, cassave en algen.

Damir heeft zelf een tijd gewerkt in de plasticindustrie. Hij weet dus als geen ander hoe deze industrie in elkaar zit. Toen hij met BE O Bottle begon, heeft hij voor zichzelf de drie belangrijkste uitdagingen in de plasticindustrie op een rij gezet. Met stip bovenaan: dat fossiele olie al meer dan zestig jaar wordt gebruikt voor plastic. De tweede grote uitdaging is de steeds maar toenemende ‘plastic soep’ in de oceanen, en de derde is het gebrek aan recycling van plastic (nog geen 10% wordt hergebruikt). Met die uitdagingen geconcretiseerd en een bak ervaring op zak, startte hij BE O Bottle.

De start-up van Damir in het kort

Met BE O Bottle produceert Damir samen met zijn compagnon Wouter Moekotte waterflessen gemaakt van 94% bioplastic, uit Braziliaans suikerriet. De fles heeft een inhoud van 500 ml en is modulair, zodat hij leeg minder ruimte inneemt en makkelijk schoongemaakt kan worden. BE O staat voor be circular(be – o, dus). De flessen van BE O Bottle zijn dan ook 100% recyclebaar. Daarnaast kunnen ze gewoon in de vaatwasser. De flessen zijn binnenkort te verkrijgen in (online) winkels. Bedrijven kunnen ze vanaf 40 stuks bestellen en kunnen dan hun eigen logo op de dop laten bedrukken.

Op zoek naar investeerders

“BE O Bottle is begonnen met een crowdfundingcampagne op Kickstarter,” vertelt Damir. “Maar uiteindelijk bleek dat er echt een groot bedrag nodig was om goed te kunnen starten. Zelf had ik natuurlijk een bedrag ingelegd, maar er was meer nodig. Daarom ging ik op zoek naar investeerders. Uiteindelijk vond ik twee investeerders, die onder één naam opereerden. Met hen maakte ik duidelijke afspraken die netjes op papier waren gezet. We tekenden een intentieovereenkomst en een officieel contract waarin alles vast was gelegd. Alleen is het met die investeerders helaas fout gegaan. Afspraken die gewoon vast waren gelegd, werden niet nagekomen.”

Hulp van Poelmann van den Broek

Doordat het allemaal zo stroef liep, liep B EO Bottle al in de startfase een flinke deuk op. “De investeerders zouden voor een bepaald bedrag investeren en zouden daarvoor een bepaald aandeel krijgen in het bedrijf,” gaat Damir verder. “Aangezien die investering uiteindelijk niet doorging maar er al wel kosten waren gemaakt, ging de bedrijfswaardering flink omlaag. Poelmann van den Broek is een partner van StartUp Nijmegen. Via StartUp Nijmegen kwam ik in contact met een toenmalige advocaat van Poelmann van den Broek. Hij is mijn juridische partner geweest in het proces. We hebben de situatie volledig doorgesproken en ik heb mijn wensen kenbaar gemaakt. Hij heeft me niet alleen heel goed geadviseerd, maar is ook als advocaat naar voren getreden. Mede dankzij zijn optreden hebben we uiteindelijk een schikking kunnen treffen.”

Wouter als nieuwe compagnon

Tijdens dit hele proces is Wouter Moekotte in het bedrijf gestapt als co-founder. “Hij heeft eveneens geïnvesteerd en kon zich zo vinden in de filosofie van BE O Bottle, dat hij mijn compagnon is geworden,” vertelt Damir. “Nu het juridische proces is afgerond kunnen we weer naar de toekomst kijken.”

Toekomstvisie

Als het aan Damir ligt, blijft het niet bij flessen. “Uiteindelijk willen we een complete reeks aan herbruikbare producten aanbieden, allemaal gemaakt van duurzame, hernieuwbare grondstoffen. Maar eerst natuurlijk de waterfles. Als die helemaal staat en goed verkoopt, gaan we door met de volgende stap.”


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.