Kennis

De Autoriteit Persoonsgegevens geeft meer duidelijkheid over corona vs. privacy op de werkvloer

  1140x      < 1 min      27 March 2020

Eerder schreef ik een uitgebreide blog over Corona vs. Privacy op de werkvloer’, omdat ik van werkgevers veel vragen kreeg over de gegevens die zij van werknemers mogen verwerken in verband met het corona-virus. Vragen als: ‘mag ik de verschijnselen van werknemers noteren?’ en ‘mag ik de temperatuur van werknemers controleren?’ kwamen vaak voorbij.

Ik lichtte toe dat het antwoord op die vragen meestal ‘nee’ is en dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ten aanzien van dat onderwerp ‘strak in de wedstrijd’ zit. Inmiddels heeft de AP die strikte benadering – tijdelijk – enigszins laten varen.

Meer versoepeling

Zo is het vanwege de huidige coronacrisis wel toegestaan om een werknemer die verkoudheids- of griepverschijnselen naar huis sturen (zonder dat een bedrijfsarts daarnaar kijkt) en mag een bedrijfsarts het personeel testen op corona. Het blijft zo dat een werkgever die testen niet zelf mag uitvoeren. Bij zo’n test laat de bedrijfsarts aan de werknemer weten of hij positief is getest. De werknemer is vervolgens niet verplicht om dat aan de werkgever te melden. Wel zal de bedrijfsarts de GGD contacten bij (een vermoeden van) een besmette werknemer.

Verder mag u als werkgever – volgens de AP – meer verantwoordelijkheid neerleggen bij de werknemers en hen vragen om hun gezondheid scherp in de gaten te houden (bijvoorbeeld door zelf hun temperaturen meten of door het bezoeken van een arts). Dat is natuurlijk met name relevant als werknemers niet thuis werken.

Met deze versoepeling moeten de meeste werkgevers wel uit de voeten kunnen. Toch nog meer weten of overleggen over wat voor u verstandig is? Neem gerust contact op.

Op de hoogte blijven van juridische gevolgen van het coronavirus?


Lees ook


Stuur Annemarie uw reactie of vraag:


  • Uw reactie wordt niet online geplaatst. U kunt erop vertrouwen dat wij uw persoonlijke gegevens verwerken volgens onze privacy policy.

Als professional blijft u met onze nieuwsbrief altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.