Nieuws

Drie pittige vragen aan Valerie Lipman

  1570x      2 min      3 August 2017

Onderdeel van onze werkwijze is dat we ons grondig verdiepen in de situatie van elke individuele klant. Zo ontstaat al snel een goed en persoonlijk contact. Dat werkt alleen als je zelf óók laat zien wie je bent. Dat doen we onder andere met deze rubriek. Drie pittige vragen, waarmee u nu Valerie Lipman (advocaat ondernemen en intellectuele eigendom & ICT) wat beter leert kennen.

Download jij wel eens een film?

“Nee, dat doe ik niet. In de dagelijkse praktijk houd ik mij onder andere bezig met het intellectuele eigendomsrecht. Ik zie dan ook regelmatig de vervelende gevolgen als er misbruik van de intellectuele eigendomsrechten van een ander wordt gemaakt. Online is zoveel materiaal te vinden en het lijkt alsof alles voor iedereen vrij beschikbaar is, maar dat is natuurlijk niet zo. Vooral voor fotografen, ontwerpers en tekstschrijvers is dit een gevoelig onderwerp. Ze hebben er last van, omdat ze hun rechtmatige vergoeding mislopen of omdat hun werk in verband wordt gebracht met partijen waarmee ze niet geassocieerd willen worden. Misbruik blijft lastig te controleren, dus de kans dat je ervoor gestraft wordt is nog altijd klein. Daardoor denken veel mensen dat het niet zo erg is. De komst van bijvoorbeeld Netflix en Spotify maakt dat downloaden voor velen minder interessant is. Op deze manier hebben dergelijke programma’s gelukkig een goede, regulerende functie.”

Vind je de huidige wereldpolitiek een bedreiging voor de scheiding der machten?

“Pfoe, dat is een pittige vraag! Ik denk dat er in de huidige wereldpolitiek inderdaad grenzen worden overschreden. Je ziet dat bijvoorbeeld regelmatig terugkomen in het beleid van leiders als Trump, Poetin en Erdogan. Ook in Nederland kunnen zich gevallen voordoen waarin de scheiding der machten wordt geschonden. Vooralsnog ben ik niet bang dat de huidige wereldpolitiek hier in Nederland grote gevolgen zal hebben. De scheiding der machten is voor ons, vanuit ons vak als advocaat, een heel belangrijke waarde, waar advocaten zich zeker ook actief voor inzetten. Een voorbeeld daarvan is de onafhankelijke, niet-politieke Nederlandse stichting Lawyers for Lawyers. Zij ondersteunen wereldwijd advocaten die bedreigd of onderdrukt worden in de uitvoering van hun beroep.”

Welke misdadiger uit film of serie zou jij wel willen verdedigen?

“Eigenlijk niemand! Ik heb met reden niet voor strafrecht gekozen. Dus zo’n Frank Underwood uit House of Cards, die iemand voor de metro duwt… nee, die kan niet op mijn verdediging rekenen. Natuurlijk, ook bij mijn rechtsgebieden is de ene partij meer van kwade zin dan de andere. Maar in het ondernemingsrecht betreft het meestal geen leven of dood. Financieel verlies is over het algemeen wel weer te compenseren, maar het verlies van leven is niet terug te draaien. Het is voor mij van belang mij in de klant te kunnen verplaatsen en dat lijkt mij bij een misdadiger toch wel erg lastig. Alhoewel het er natuurlijk van afhangt wat de misdaad precies is geweest…”


Lees ook


Stuur Valerie uw reactie of vraag:


  • Uw reactie wordt niet online geplaatst. U kunt erop vertrouwen dat wij uw persoonlijke gegevens verwerken volgens onze privacy policy.

Als professional blijft u met onze nieuwsbrief altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.