Overstap van de week: Floris Pels Rijcken

Voor de rubriek overstap van de week interviewde Mr. onze collega Floris Pels Rijcken. Floris heeft de overstap gemaakt van Ballast Nedam naar Poelmann van den Broek advocaten te Nijmegen. Hij is in dienst getreden als advocaat op de sectie bouwrecht. Vóór Ballast Nedam was hij advocaat bij Dirkzwager.

Van harte gefeliciteerd met deze overstap. Was uw uitstapje als bedrijfsjurist niet goed bevallen?

Dank!  Als bedrijfsjurist heb je een beduidend andere rol. De inhoud van de rol is nog steeds juridisch, maar het zwaartepunt van je werkzaamheden verschuift. Je bent meer bezig met de juridische en bedrijfsmatige inhoud, minder met het proces en de strategie daaromheen. Juist de strategie, het procederen en het vinden van ‘slimmigheidjes’ miste ik. Daarmee zeg ik niet spijt te hebben van het uitstapje. Integendeel. Ik heb immers vanaf de eerste rang kunnen zien hoe een bouwbedrijf er van binnen uit ziet en hoe het werkt; dat is erg interessant en (voor mijn nieuwe functie) relevant. Bovendien heeft het me laten realiseren dat de advocatuur mij beter past – dat is me ook zeker wat waard!

Waarom heeft u voor Poelmann van den Broek gekozen?

Het kantoor benaderde mij kort na het moment dat ik besloten had terug te willen keren naar de advocatuur. De timing was dus goed en er was meteen een goede klik. Het kantoor staat bovendien goed bekend en qua reistijd ging ik er op vooruit. Doorslaggevend was het feit dat ik goede verhalen hoorde van een vriend die er al enkele jaren werkt. Zo heb ik een eerlijk (en positief!) beeld gekregen van het kantoor.

Hoe heeft u uw eerste dag bij Poelmann van den Broek ervaren?

‘Bijzonder’ is denk ik de juiste omschrijving. Mijn eerste dag was (toevallig) op een vrijdag. Voor die middag stond ‘de kikkerborrel’ al in mijn agenda. Ik had geen idee wat ik kon verwachten. Het bleek een (terugkerende) themaborrel te zijn. Als onderdeel van die borrel moesten we (onder leiding van een externe instructrice) een Ierse volksdans opvoeren. Het schouwspel had iets weg van een scène uit de luizenmoeder – aldus familie aan wie ik een filmpje van de borrel liet zien. Het was enigszins ongemakkelijk, maar minstens even grappig.

Wat is het leukste, buiten uw nieuwe werkzaamheden en wellicht meer salaris, dat u erbij hebt gekregen?

Veel nevenactiviteiten. Op kantoor worden heel veel borrels en andere activiteiten georganiseerd (een bowlingtoernooi, themaborrels, een zomerfeest etc.). Ook wil het toeval dat er veel collega’s zijn van ongeveer dezelfde leeftijd, die in dezelfde ‘levensfase’ zitten. Dat schept een band.

Als u weer overstapt, blijft u dan binnen de advocatuur?

Ik zie mezelf wel een lange tijd hier werken; een eventuele overstap is verder weg dan ooit. Als het er ooit weer van komt: dan ja, waarschijnlijk zal dat binnen de advocatuur zijn.

Ook gepubliceerd in Mr.
Floris Pels Rijcken.

Advocaat: Bouw

27 mei 2019 Kennis

Stuur Floris een reactie


  • U kunt erop vertrouwen dat wij uw persoonlijke gegevens verwerken volgens onze privacy policy.