Kennis

Uitgerookt

  112x      < 1 min      3 december 2020

Het is al 12 jaar geleden dat in Nederland het rookverbod voor de horeca werd ingevoerd. Sindsdien schoten de rookruimtes in cafés en restaurants als paddenstoelen uit de grond. Sinds de uitspraak van de Hoge Raad van 27 september 2019 zijn ook deze speciale rookruimtes niet meer toegestaan.

Nationaal Preventieakkoord

In openbare gebouwen, zoals ziekenhuizen, concertzalen en luchthavens zijn de afsluitbare rookruimtes nog wel gebruikelijk. Om roken en de daarmee samenhangende gezondheidsschade nog verder terug te dringen, is op 23 november 2018 het Nationaal Preventieakkoord gesloten. Beoogd wordt om alle rookruimtes in de (semi-)publieke sectoren en openbare gebouwen per 1 juli 2021 te sluiten.

Rookverbod op de werkplek

Per 1 januari 2022 moeten alle rookruimtes in het bedrijfsleven gesloten zijn. Het rookverbod op de werkplek wordt dus steeds verder uitgebreid. Hoewel de wetgeving nog in de maak is, kunt u als ondernemer alvast voorbereidingen treffen om in de loop van volgend jaar alle rookruimtes te sluiten. Let op dat het rookverbod niet alleen geldt voor de traditionele sigaret of sigaar, maar ook voor alle andere vormen van tabak en de e-sigaret met of zonder nicotine. Dit is sinds 1 juli 2020 vastgelegd.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet toe op de naleving van deze regelgeving. Wordt ergens gerookt waar dat niet mag, dan heeft de NVWA de bevoegdheid om boetes op te leggen.

Wilt u bijdragen aan de gezondheid van uw werknemers en heeft u aandacht voor duurzame inzetbaarheid, dan mag het sluiten van de rookruimte van uw bedrijf op de agenda voor komend jaar.


Lees ook


Stuur Pauline uw reactie of vraag:


  • Uw reactie wordt niet online geplaatst. U kunt erop vertrouwen dat wij uw persoonlijke gegevens verwerken volgens onze privacy policy.

Als professional blijft u met onze nieuwsbrief altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.