Stelt u bent eigenaar van een groeiend bedrijf en besluit te investeren in nieuwe software om uw bedrijfsprocessen te stroomlijnen. Na maanden van onderhandelen sluit u eindelijk een contract af, maar dan blijkt dat er onverwachte meerkosten zijn voor essentiële functionaliteiten. Hierdoor kunt u de software niet volledig gebruiken, tenzij u extra kosten maakt voor een noodzakelijke koppeling. Wat kunt u dan doen? Kunt u nog onder de overeenkomst uit? Een recente uitspraak van de Rechtbank Amsterdam werpt licht op deze kwestie. Daniek Regterschot en Joost van Dongen nemen jullie in onderstaande blog mee in deze uitspraak.
Datum: 28 november 2024
Gewijzigd 12 december 2024
Geschreven door: Daniek Regterschot en Joost van Dongen
Leestijd: +/- 2 minuten
In een zaak tussen softwareleverancier RentVisie en een autoverhuurbedrijf oordeelde de rechter dat het verhuurbedrijf de overeenkomst terecht had vernietigd op grond van dwaling. Dwaling houdt in dat een overeenkomst is gesloten op basis van een onjuiste voorstelling van zaken. Het gevolg van dwaling is dat de gesloten overeenkomst vernietigd kan worden. Vernietiging heeft terugwerkende kracht. Dat betekent dat de overeenkomst wordt geacht nooit te hebben bestaan.
In de uitspraak van de Rechtbank Amsterdam (ECLI:NL:RBAMS:2024:4655) had RentVisie verzuimd te melden dat er extra kosten verbonden waren aan de koppeling met het boekhoudprogramma SnelStart van het verhuurbedrijf. Deze informatie bleek cruciaal voor de beslissing van het verhuurbedrijf om de overeenkomst aan te gaan. De rechter oordeelde dat de autoverhuurder, indien zij op de hoogte was geweest van deze extra kosten, de overeenkomst niet zou hebben gesloten (dwaling dus). De overeenkomst kon daarom vernietigd worden door het autoverhuurbedrijf. Op grond daarvan werd de softwareleverancier vervolgens veroordeeld tot terugbetaling van de betaalde implementatiekosten.
De rechter hanteerde vier criteria om te bepalen of er sprake was van dwaling:
In dit geval voldeed de situatie aan al deze criteria. RentVisie had moeten begrijpen dat de extra kosten voor het verhuurbedrijf belangrijk waren, gezien de eerdere (prijs)onderhandelingen.
Deze uitspraak onderstreept het belang van volledige transparantie bij het sluiten van overeenkomsten, vooral als het gaat om kosten. Voor ondernemers die softwarecontracten aangaan, zijn er belangrijke lessen te trekken:
Voor ondernemers is het cruciaal om alert te zijn op de details van softwarecontracten. Vraag door, lees de kleine lettertjes en zorg dat alle kosten duidelijk zijn voordat je tekent. In uitzonderlijke situaties – zoals hiervoor besproken – kun je onder een overeenkomst uit op grond van dwaling, maar dat is eerder uitzondering dan regel.
Heeft u vragen over een door u gesloten softwarecontracten, of bent u van plan om een nieuwe IT-overeenkomst aan te gaan? Onze IT-recht specialisten helpen u graag verder.