Werknemers krijgen geen wettelijk recht om thuis te werken

Na ruim anderhalf jaar wachten is er duidelijkheid: werknemers krijgen geen wettelijk recht op thuiswerken. Werkgevers hoeven niet akkoord te gaan met een verzoek van de werknemer om thuis te werken, omdat het wetsvoorstel voor de ‘Wet werken waar je wilt’ is afgewezen door de Eerste Kamer. De vraag is echter of het verwerpen van het wetsvoorstel veel gevolgen zal hebben voor de praktijk.

Datum:  13 september 2023

Geschreven door:  Emanuella de Moor

Leestijd:  +/- 2 minuten

Beoogde veranderingen door de Wet werken waar je wilt

Het wetsvoorstel werd op 27 januari 2021 ingediend, waarna het op 5 juni 2022 werd aangenomen door de Tweede Kamer. Met het wetsvoorstel zou de werkgever met minimaal 10 werknemers een verzoek om aanpassing van de arbeidsplaats op dezelfde manier moeten behandelen als een verzoek om aanpassing van de werktijd of arbeidsduur. Dit zou betekenen dat de werkgever, na invoering van de wet, een verzoek tot aanpassing van de arbeidsplaats alleen zou mogen weigeren als een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang zich daartegen verzet. De werknemer zou zijn werkgever mogen verzoeken om thuis of juist op kantoor te werken, of op een andere passende en gebruikelijke plaats.

Behandeling in de Eerste Kamer

Op 12 september 2023 debatteerde de Eerste Kamer over het wetsvoorstel. Tijdens dit debat leek het grootste gedeelte van de fracties het wetsvoorstel ‘sympathiek te vinden’. Enkele woordvoerders spraken echter ook hun zorgen uit. Zo zou de wet voor meer regeldruk voor werkgevers zorgen. Anderen twijfelden over het nut en de noodzaak van de wet. Uiteindelijk werd de wet twee weken later, op 26 september, verworpen.

Gevolgen van de afwijzing voor de praktijk

Het verwerpen van het wetsvoorstel betekent dat werkgevers de beoordeling van verzoeken van werknemers om ergens anders dan de gebruikelijke werkplek te werken, niet hoeven aan te passen. Werkgevers hoeven een dergelijk verzoek enkel ‘te overwegen’, maar kunnen het gemakkelijk afwijzen. In de praktijk zal er echter niet veel veranderen voor werknemers. Bij de meeste bedrijven mogen werknemers hybride werken, hetgeen betekent dat ze verplicht enkele dagen op kantoor moeten werken en de overige dagen thuis mogen werken. Een groot deel van de werknemers kan niet thuiswerken, zoals werknemers in de zorg en de bouw. Voor deze groep werknemers zou het wetsvoorstel dus hoe dan ook geen veranderingen hebben gebracht.

Kortom, werknemers kunnen in de toekomst niet bij hun werkgever afdwingen om thuis of elders te werken. De meeste werknemers hebben echter al afspraken met hun werkgever over het thuiswerken, dus in de praktijk verandert er niet veel door de afwijzing van de Wet werken waar je wilt.


Vraagt u zich af hoe u het beste afspraken met uw werknemers kunt maken over hun arbeidsplaats of hoe u moet omgaan met verzoeken van werknemers tot wijziging van hun arbeidsplaats? Neem dan vooral contact op met onze advocaten arbeidsrecht. Wij helpen u graag verder.

 

Neem contact op