Bouw
Ontwerp en engineering

Heeft u te maken met engineering van bouwprojecten en bent u verantwoordelijk voor het ontwerp?
Onze juridische experts verdedigen uw belangen.

In plaats van een traditioneel ontwerp door opdrachtgever en uitvoering van een ‘plat bestek’ door een aannemer, worden aannemers nu vaak betrokken in de bouwteamfase. Bij een geïntegreerd contract is er naast uitvoeringsverantwoordelijkheid ook ontwerpverantwoordelijkheid. En voordat ‘de schop in de grond’ gaat spelen vraagstukken zoals demarcatie van verantwoordelijkheden, keuze van een goede contractvorm en algemene voorwaarden. Wie is verantwoordelijk als later blijkt dat de uitgangspunten fout waren? Wie draagt de meerkosten tijdens de uitvoering en de verzekering voor ontwerpfouten? Hoe zit het met mededeling- en waarschuwingsplichten?

Onze advocaten zijn gespecialiseerd in ontwerpverantwoordelijkheid.

Als gespecialiseerde advocaten voor ondernemers in de bouw weten wij precies waar de verantwoordelijkheden liggen in de fase voordat de bouw start en hoe deze doorwerken in de uitvoeringsfase. Bovendien zijn we ook thuis in gespecialiseerde onderwerpen die verbonden zijn aan technische vraagstukken (regels bouwbesluit, NEN-normen, goed- en deugdelijk werk, etc.).

Sparringpartner op inhoud voor zowel opdrachtgevende als aannemende partijen

Als advocaten hebben wij naast kennis van het recht ook kennis van techniek en grote interesse in de bouw. We zijn een sparringpartner op inhoud en houden van directe communicatie en korte lijnen. Zo staan wij zo’n continu circa 90 bouwgerelateerde bedrijven bij als vaste juridische partner, zowel opdrachtgevers, aannemers, adviseurs, installateurs als leveranciers in de bouw. 

Wij helpen u o.a. bij:
 • Adviseurscontracten (DNR 2011)
 • Bouwteamovereenkomsten
 • Beoordeling bestek, overeenkomst of PvE
 • Aannemingsovereenkomsten (UAV 2012 of UAV-GC 2005)
 • Toetsings- en acceptatieprocedures
 • Geschillen m.b.t. ontwerpverantwoordelijkheid
 • Verzekeringen (CAR, PI, Ontwerpverzekering, Verborgen gebreken verzekering)
 • Beoordelen van tenderstukken

Vooraf maken we glashelder hoe we samenwerken en wat de kosten zijn.

Snel duidelijkheid.

Wilt u juridisch advies, laat het ons weten. U wordt meestal dezelfde dag teruggebeld door een van onze advocaten die in ontwerp en engineering is gespecialiseerd. Met onze kennis en ervaring in uw branche hebben we uw situatie snel in beeld. Zo krijgt u in dit gesprek direct helderheid over de juridische kansen en uitdagingen. Samen bespreekt u wat mogelijke vervolgstappen kunnen zijn en wat de advocaat hierbij voor u kan doen. Zo weet u vooraf precies waar u aan toe bent.

Klant aan het woord.

Neem contact op.

Heeft u juridisch advies nodig als het gaat om ontwerp en engineering?
Neem gerust contact op en laat u persoonlijk informeren.

Wet Kwaliteitsborging: hoe gaat dat in zijn werk?

Het lijkt toch echt te gaan gebeuren: de Wet Kwaliteitsborging wordt per 1 januari aanstaande ingevoerd. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de bouw. Bouw- en woningtoezicht verdwijnt – in plaats daarvan komen (private) kwaliteitsborgers. Tijdens dit webinar schuift adviseur Wkb en kwaliteitsborger Kees Hootsen (Bouw & Borging Consulting) aan en vertelt hij hoe zijn werk eruitziet en komt te zien.

 • donderdag 28 september
 • van 10.00 tot 11.00 uur
 • Gratis
 • Online, via Teams