Kennis

Update Wet arbeidsmarkt in balans: wetsvoorstel aangenomen door de Tweede Kamer

  616x      < 1 min      6 februari 2019

In november 2018 gaf ik u al een korte update omtrent de ontwikkelingen rondom het wetsvoorstel Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Lees deze update hier. Inmiddels heeft de Tweede Kamer op 5 februari 2019 ingestemd met het wetsvoorstel, met enkele wijzigingen.

Wijzigingen wetsvoorstel

Een aantal in het oog springende wijzigingen van het wetsvoorstel waar de Tweede Kamer mee ingestemd heeft zijn de zogenoemde ‘cumulatiegrond’ in het ontslagrecht die het combineren van ontslaggronden mogelijk maakt, de uitbreiding van de ketenregeling naar drie contracten in drie jaar tijd en de opbouw van de transitievergoeding vanaf de eerste werkdag.

Een aantal voorstellen zijn ook níet aangenomen. In het wetsvoorstel was daarnaast een verlenging van de proeftijd tot maximaal vijf maanden bij een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd opgenomen. Deze wijziging, die al op veel kritiek stuitte, is door de Tweede Kamer niet aangenomen, waardoor de huidige regeling omtrent de proeftijd ongewijzigd blijft. Ook is de voorgestelde regeling omtrent de oproepovereenkomst voor seizoensarbeid is versoepeld; voor seizoensgebonden werk geldt niet dat al na één jaar verplicht een contract met vaste arbeidsomvang aangeboden hoeft te worden.

En nu?

Met de instemming van de Tweede Kamer, zal nu de Eerste Kamer zich over het wetsvoorstel buigen. De nieuwe wet treedt naar verwachting vanaf januari 2020 in werking. Wij houden u op de hoogte van de ontwikkelingen. Mocht u in de tussentijd vragen hebben, neem dan gerust contact op met één van onze advocaten.


Lees ook


Stuur Antoinette uw reactie of vraag:


  • Uw reactie wordt niet online geplaatst. U kunt erop vertrouwen dat wij uw persoonlijke gegevens verwerken volgens onze privacy policy.

Als professional blijft u met onze nieuwsbrief altijd op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.