U hoort het steeds vaker om u heen: ESG, Environmental, Social & Governance. Als een bedrijf zich met ESG bezighoudt, betekent dit dat het bedrijf nadenkt over de manier waarop het om moet gaan met vraagstukken op het gebied van klimaat en milieu (de “E”), maatschappij (de “S”) en het ondernemingsbestuur (de “G”). In de bouw ligt de focus vaak op de “E” en de “G”. De klimaatdoelen vanuit de overheid en het gebruik van duurzame energie zijn vaak een vast punt op de agenda (de “E”). Daarnaast zijn bouwbedrijven zich bewust van het belang van een juiste samenstelling van het bestuur en een heldere verslaggeving (de “G”). De “S” brengt echter meer onduidelijkheid mee. Wat houdt de “S” precies in? Hoe kunt u binnen uw bouwbedrijf de maatschappij-gerelateerde thema’s zo goed mogelijk benaderen om een zo volledig mogelijk ESG-beleid te voeren?
Datum: 06 augustus 2024
Gewijzigd 07 augustus 2024
Geschreven door: Ruud Olde en Emanuella de Moor
Leestijd: +/- 4 minuten
Binnen uw bouwbedrijf moet u rekening houden met de externe en interne invloed die u uitoefent op het gebied van maatschappelijke thema’s. De externe maatschappelijke invloed gaat over de gevolgen die de bouwprojecten hebben op de mensen die rondom de nieuwe gebouwen wonen en werken. U moet nadenken over de vragen zoals wat de gebouwen kunnen toevoegen aan de leefomgeving en voor wie de gebouwen bedoeld zijn. De interne maatschappelijk invloed ziet op de maatschappelijke thema’s binnen het bouwbedrijf zelf, dus voor de werknemers. Denk hierbij aan duurzame inzetbaarheid van de werknemers, diversiteit en werknemersgeluk.
Met name de interne maatschappelijke invloed van een bouwbedrijf kan worden gebruikt om nieuwe werknemers aan te trekken en de fysieke en mentale gezondheid van de huidige werknemers te vergroten. Hieronder bespreken we vijf “S”-gerelateerde thema’s waar u binnen uw bouwbedrijf aandacht aan kunt besteden om meer tevreden en duurzaam inzetbare werknemers te krijgen.
Uit een analyse van de Sociaal Economische Raad blijkt dat de man-vrouwverhouding in het bestuur, de RvC en de subtop het meest uit balans is vergeleken met andere sectoren. Met 5.8% vrouwen in het bestuur, scoort de bouwsector het laagst. Op het gebied van genderdiversiteit kunnen bouwbedrijven dus nog grote stappen maken.
Naast genderdiversiteit, kunnen werknemers ook op andere aspecten van elkaar verschillen. Neem bijvoorbeeld de taalvaardigheid van uw werknemers. Als u een werknemer met een taalachterstand een taalcursus laat volgen op uw kosten, dan verbetert hun taalvaardigheid. Als gevolg daarvan verbetert ook de onderlinge communicatie. Dat vergemakkelijkt het werk van uw werknemers en daar heeft uw organisatie baat bij.
Ook kunt u in uw diversiteitsbeleid een ‘levensfasebewust’ beleid opnemen dat zich richt op de behoeften van werknemers in verschillende levensfasen binnen uw organisatie. Op deze wijze zet u alle werknemers, ongeacht hun leeftijd, optimaal en duurzaam in.
Veiligheid van werknemers is een belangrijk maatschappelijk thema binnen bouwbedrijven en natuurlijk ook al in veel arbo-wetgeving verankert. Als u ervoor zorgt dat de veiligheid op de bouwplaats gewaarborgd wordt, komt dit de gezondheid van de werknemers en het imago van uw bouwbedrijf ten goede. Veiligheid kan bijvoorbeeld worden gewaarborgd met duidelijke veiligheidsregels, persoonlijke beschermingsmiddelen, duidelijke communicatie en voldoende rust.
Op de bouwplaats verrichten de werknemers vaak zwaar werk. Hierbij is het van belang dat de werknemers het werk kunnen blijven doen, door ze bijvoorbeeld te laten doorstromen naar een beter passende functie als het werk te zwaar wordt. Ook als iemand een andere functie krijgt omdat hij meer uitdaging nodig heeft, komt dit de mobiliteit ten goede. U realiseert mobiliteit door het invoeren van een levensfasebewust beleid, een actief loopbaanbeleid, een opleidingsbeleid en het voeren van een plannings- en ontwikkelingscyclus.
Gezondheid is een breed maatschappelijk thema, waarbij het zowel gaat om fysieke als mentale gezondheid. Een gezonde werknemer beloont u meestal met minder verzuim. Daarnaast dragen gezonde en gelukkige werknemers bij aan het imago van het bedrijf naar buiten toe, zodat het bedrijf aantrekkelijker wordt voor nieuwe werknemers. Een rookbeleid, fietsplan, gezonde lunch en het stimuleren van gezond gedrag kunnen bijdragen aan de gezondheid van uw werknemers.
Vooral werknemers met fysiek zware functies, zoals op de bouwplaats, kunnen baat hebben bij scholing. Met behulp van scholing stelt u uw werknemers in staat hun functie langer en beter te vervullen. Daarnaast benadrukt u uw betrokkenheid bij de werknemers en vergroot u de doorgroeimogelijkheden en motivatie van de werknemers. Met behulp van loopbaanmanagement stemt u de behoefte van de organisatie en de wensen en vaardigheden van de werknemers regelmatig en voor langere termijn op elkaar af. De tevredenheid, toekomstplannen en balans tussen werk en privé van de werknemers zijn dan onderwerpen van gesprek.
Het voeren van een adequaat “S”-beleid is uiteraard maatwerk. Wilt u eens sparren over de mogelijkheden voor uw organisatie? Neem dan gerust contact met ons op onze experts.