De Wet toelating terbeschikkingstelling arbeidskrachten (Wtta) aangenomen

Op 15 april 2025 heeft de Tweede Kamer ingestemd met het (omstreden) wetsvoorstel Wtta. De wet moet de positie van arbeidskrachten en (vooral) die van arbeidsmigranten verbeteren en gaat gelden voor alle bedrijven die ‘arbeidskrachten ter beschikking stellen’, conform de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs (WAADI). Het gaat dus niet alleen om klassieke uitzendbedrijven, maar tevens om payrollbedrijven en bijvoorbeeld consultancy- en detacheringsbedrijven. Oók buitenlandse uitzendbedrijven vallen onder de reikwijdte.  

Bedrijven mogen, na inwerkingtreding van de wet, alleen nog uitlenen als ze officieel zijn toegelaten door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (hierna: SZW). En bedrijven mogen dan alleen nog inlenen als ze werken met toegelaten ‘uitleners’. Antoinette Niebeek licht de wet verder toe in onderstaande blog.

#ESG

Datum:  25 april 2025

Gewijzigd  25 april 2025

Geschreven door:  Antoinette Niebeek

Leestijd:  +/- 2 minuten

Regels om te worden toegelaten 

Om toegelaten te worden, moeten uitleners onder andere:

Uitzonderingen 

Hoewel er flink gelobbyd is, zijn er slechts enkele uitzonderingen op het toepassingsbereik van de wet aangenomen. Detacheerders en IT-consultancybedrijven bijvoorbeeld, worden in de regel niet geassocieerd met uitbuiting van arbeidskrachten. Toch geldt de wet óók voor hen. De enige uitzonderingen zijn:  

Uitvoering en handhaving  

Het Ministerie SZW is nog bezig met het inrichten van een afdeling die de toelating op zich zal nemen (de Toelatende Instantie). De Nederlandse Arbeidsinspectie zal de wet gaan handhaven. Boetes kunnen oplopen tot €11.250,- per overtreding. De toetsing aan het normenkader zal door private instellingen gedaan worden. De kosten daarvoor moeten wel door de sector zelf gedragen worden.  

Tijdpad 

Na goedkeuring door de Tweede Kamer, moet nu de Eerste Kamer nog instemmen. Het voorstel wordt – als alles volgens plan verloopt – vóór het zomerreces door de Eerste Kamer behandeld. Op 24 april 2025 werd bekendgemaakt dat de toelatingsplicht per 1 januari 2027 gaat gelden.  

Er gaat een overgangsregeling gelden: bedrijven die bij de eerste aanvraag al beschikken over het SNA-keurmerk en zich tussen 1 november 2026 en 1 januari 2027 melden bij het Ministerie SZW hoeven niet te voldoen aan het normenkader.  

Andere bedrijven die onder het toepassingsbereik van de wet vallen, moeten zich vóór 1 juli 2027 melden voor het toelatingsproces. Vanaf 1 januari 2028 gaat de Arbeidsinspectie daadwerkelijk handhaven.  


Blijf scherp

Als advocaten voor ondernemers begrijpen wij het belang van voorop blijven. Samen met ons heeft u alle kansen en risico’s in het vizier. Neem gerust contact met ons op en laat u persoonlijk informeren over onze diensten.

Contact

Meer over dit onderwerp: