Met ons juridisch advies geeft u op constructieve wijze invulling aan medezeggenschap.
Werkgever en ondernemingsraad: partners die samenwerken om het beste resultaat voor de onderneming te bereiken. De één kan niet zonder de ander. De relatie gaat dus verder dan adviesrecht of instemmingsrecht. Onze juridisch adviseurs zien medezeggenschap als middel om doelen te bereiken, zowel voor ondernemers als ondernemingsraden. Daarbij is een constructieve houding meestal de beste weg naar succes. Welke informatie moet de werkgever verschaffen aan de OR? Hoe werkt het initiatiefrecht? Hoe zit het met medezeggenschap in concernverhoudingen?
Onze advocaten adviseren over medezeggenschap in uw specifieke situatie.
Dankzij ons intensief contact met vele bedrijven, kennen we elk ondernemersconcept. Zo weten we hoe medezeggenschap kan bijdragen aan uw specifieke situatie. Wij adviseren u over advies- of instemming en helpen bij het opstellen van een aanvraag.
Onze advocaten strijden door middel van goede samenwerking
Medezeggenschap gaat vaak verder dan alleen de juridische aspecten. Een goede samenwerking tussen ondernemer en OR is voor beiden van belang. Het maakt snel schakelen mogelijk en leidt tot constructieve besluiten. Onze advocaten strijden voor uw belangen, door middel van goede samenwerking.
Wij helpen u o.a. bij
- Begeleiding van de ondernemer
- Begeleiding van de ondernemingsraad
- Instellen ondernemingsraad
- Advies- en instemmingsvragen
- Wettelijke verplichtingen medezeggenschap
- Meningsverschillen tussen werkgever en ondernemingsraad
Vooraf maken we glashelder hoe we samenwerken en wat de kosten zijn.
Snel duidelijkheid.
Wilt u juridisch advies, laat het ons weten. U wordt dezelfde (werk)dag teruggebeld door een van onze advocaten die in medezeggenschap is gespecialiseerd. Met onze kennis en ervaring in uw branche hebben we uw situatie snel in beeld. Zo krijgt u in dit eerste gesprek direct helderheid over de juridische kansen en uitdagingen. Samen bespreekt u wat mogelijke vervolgstappen kunnen zijn en wat de advocaat hierbij voor u kan doen. Zo weet u vooraf precies waar u aan toe bent.
Extra ondersteuning
Naast onze standaard werkzaamheden, biedt Poelmann van den Broek u de mogelijkheid om inhouse juridische ondersteuning te krijgen. Heeft u bijvoorbeeld last van tijdelijke onderbezetting op uw HR afdeling? Heeft u in het kader van een juridisch project tijdelijk extra arbeidskrachten nodig? Of wilt u bijvoorbeeld uw arbeidsovereenkomsten laten controleren? Wij kunnen bij u een specialist arbeidsrecht plaatsen om u te helpen en te begeleiden in dergelijke situaties. Of het nou gaat om een dag(deel) of een langere periode: wij verzorgen een aanbod op maat. En dat voor een vaste prijs. Wel zo duidelijk. Meer weten? Neem vooral contact ons op!
Klant aan het woord.
Neem contact op.
Wilt u weten wat hoe u op constructieve wijze invulling geeft aan medezeggenschap?
Neem gerust contact op en laat u persoonlijk informeren over de mogelijkheden.
Onze advocaten staan voor u klaar.
Actualiteiten binnen het arbeidsrecht
Nieuwe cao’s zijn veelvuldig in het nieuws. Tijdens de onderhandelingen wordt hoog ingezet: lonen worden in sommige gevallen zelfs volledig gecorrigeerd naar de hoge inflatie. Moet uw organisatie ook een cao toepassen? Of past uw organisatie vrijwillig een cao toe? En mag u eigenlijk afwijken van een cao? Tijdens deze actualiteitenlunch zullen wij deze onderwerpen en meer behandelen, zodat uw basiskennis over cao’s weer up to date is.
- Kantoor Poelmann van den Broek
- Donderdag 21 september
- Van 12.30 tot 14.00 uur
- Kennisbijeenkomst
- Niveau: Basis